Кая Калас стана премиер на Естония

25 януари 2021 20:54

 Кая Калас стана премиер на Естония
©
422 1

Кая Калас от дясноцентристката Партия на реформите влезе в историята като първата жена, станала премиер на Естония, след като парламентът одобри номинацията й, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Правителството й ще положи клетва утре. Така де факто крайнодясната Консервативната народна партия на Естония излиза от властта, предава БТА.

Калас, която е убедена еврофилка, отхвърли възможността да стане премиер на правителство, в което участва КНПЕ. Тя обещала да не определя брака като съюз между един мъж и една жена, което беше ключова политика на крайната десница. Освен това тя пое ангажимента да попречи на по-нататъшни инвестиции в индустрията, свързана с изкопаемите горива.

Естония има нова правителствена коалиция

"Първото, с което ще се справим, е здравната криза", заяви Калас, визирайки коронавирусната пандемия. "Целта ни е да запазим Естония възможно най-отворена, за да може хората да ходят на работа, децата на училище и икономическите дейности да продължат", добави тя, като подчерта, че ще бъде необходим баланс между тази цел и контрола над пандемията.

Лявоцентристки ориентираната Центристка партия на Естония на премиера Юри Ратас остана част от правителството като коалиционен партньор, въпреки че прокуратурата предяви срещу нея обвинения в корупция. Според тях генералният секретар на партията е приел дарение от 1 милион евро, предложени от бизнесмен в замяна на разрешение за строеж върху държавни земи. Ратас отрича да е знаел за каквито и да било неправомерни действия на партията.

Общо двете партии имат 59 гласа в 101-местния парламент. На днешното гласуване правителството получи и подкрепата на социалдемократите, което му осигури общо 70 гласа. Партията на Калас спечели най-много гласове на парламентарните избори през 2019 г., но не успя да създаде коалиция, припомня АФП.

Естония може за първи път да има жена премиер

И двете партии в управляващата коалиция подкрепят членството на Естония в ЕС и НАТО, което смятат за преграда пред Русия. През предишни правителства те наблягаха на политиката на икономии, поради което балтийската страна с 1,3 милиона жилите има едно от най-ниските съотношения на дълг към БВП в еврозоната.

Novini.bg
422 1

Коментари (1)

Добави коментар
Suppppperrrr

2021.01.26 | 00:41

138000
Dano i tq da natiri onazi svinska glava v prezidenstvoto

Добави коментар