Повечето случаи на COVID-19 в Испания след празниците - заплаха за медиците

  • 24 януари 2021 15:16

  • 1550
  • 1
Повечето случаи на COVID-19 в Испания след празниците - заплаха за медиците
© Getty Images/Guliver (архив)

Увеличените случаи на COVID-19 в Испания след празниците, които напълниха болниците, застрашават все повече психиката на лекари и сестри на първа линия на пандемията вече почти една година, съобщи Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

В барселонската болница Оспитал дел Мар капацитетът на интензивното отделение почти се е удвоил и вече е запълнен 80 процента с пациенти с короновирус. Има болни на 20 години и на 80 години, от всички възрастови групи, предава БТА.

Властите в Мадрид затягат локдауна

Изследване на ефекта на COVID-19 върху психиката на повече от 9000 медицински работници в Испания, чиито резултати бяха разпространени от университетската болница, показа, че поне 28 процента от тях са преживели сериозна депресия. Това е шест пъти повече от характерното за общото население преди пандемията, каза д-р Алонсо, един от ръководителите му.

Изследването установи също, че почти половината участници са били с висок риск от тревожност, посттравматично стресово разстройство, паник атаки или проблеми със злоупотреба с наркотици или алкохол.

Испания обяви Мадрид и други пострадали от бурята области за бедствени зони

Испанските здравни работници далеч не са единствените, чиято психика е пострадала от пандемията. В Китай нивата на психичните разстройства сред лекарите и сестрите са дори по-високи - 50 процента съобщават за депресия, 45 процента - за тревожност, 34 процента - за безсъние, по данни на Световната здравна организация.

Във Великобритания изследване на Кралския колеж на лекарите, чиито резултати бяха разпространени миналата седмица, установи, че 64 процента от лекарите съобщават за умора или изтощение, а 25 процента са потърсили психиатрична помощ.

Наш специалист от Лондон разкри колко е лоша ситуацията с COVID-19

Най-засегнатата група медицински работници, според испанското изследване, са медицинските сестри и помощниците им. Те са преобладаващо жени и често имигранти. Именно те прекарват най-много време с умиращите от COVID-19 пациенти, работят в лоши условия, заплатите им са ниски, притесняват се да не заразят близките си.

За предотвратяване на инфекциите е забранено на роднините да се виждат с пациентите в болниците. Затова те са много зависими от сестрите. Те държат ръката им, като осъзнават, че краят им наближава. Най-трудно на сестрите е да предават последните желания на умиращите пациенти.

От есента лекарите и сестрите работят непрекъснато, без да взимат отпуска, заради увеличаването на случаите. Напоследък в Испания броят им е почти двоен в сравнение с ноември.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1550 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.24 | 18:21

1
Горките медици, работят и взимат бонуси, а психиката на хората останали без работа и с фалиралите бизнеси е безупречна

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини