Португалия избира днес президент

24 януари 2021 06:27

Португалия избира днес президент
© Pixabay
353 0

Португалците гласуват днес на избори за президент, които ще са белязани до голяма степен от драматичната ситуация в здравеопазването, която принуди властите отново да въведат карантина, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Вчера страната регистрира рекордния брой от 15 333 нови случаи на коронавирус и 274 смъртни случаи за последното денонощие. Рязкото увеличаване на случаите на КОВИД-19 възпрепятства провеждането на традиционни митинги в последните дни на предизборната кампания. На фона на тежката здравна ситуация, кандидати и наблюдатели се опасяват, че избирателната активност на тези избори ще е рекордно ниска. За да насърчат активността на избирателите, миналата неделя изборните власти на Португалия за първи път организираха предварително гласуване. Близо 200 000 от 9,3 млн регистрирани избиратели се възползваха от тази възможност, но кадрите, показващи образувалите се дълги опашки пред някои избирателни секции, най-вече в Лисабон, нямаха очаквания насърчителен ефект, отбелязва Франс прес.

Португалия провежда президентски избори в разгара на пандемията

Фаворит на днешните избори е досегашният португалски президент на Португалия Марселу Ребелу де Соуза. Здравната ситуация обаче създава известна несигурност около социологическите изследвания, които въпреки всичко единодушно прогнозират победа за сегашния президент още на първия тур.

Любопитен факт е, че и четиримата президенти на Португалия след идването на демокрацията през 1974 г. са избрани още на първи тур.
Според анализаторите в изненада на днешните избори може да се превърне 38-годишният юрист, основател на антисистемната партия "ЧЕГА" Андре Вентура. Очаква се той да спечели около десет процента от гласовете и да има резултат, близък с този на бившата евродепутатка на социалистите Ана Гомеш.

В Португалия президентът не разполага с изпълнителна власт, но играе ролята на арбитър в случай на политическа криза и може да разпуска парламента, за да свика предсрочни парламентарни избори. /Божидар Захариев/

 

Novini.bg
353 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар