АстраЗенека ще достави по-малко ваксини от предвиденото за ЕС

  • 23 януари 2021 09:06

  • 2246
  • 5
АстраЗенека ще достави по-малко ваксини от предвиденото за ЕС
© Булфото, архив

Фармацевтичната компания АстраЗенека е информирала ЕС, че ще съкрати доставките си на ваксината си срещу коронавируса за блока с 60 процента на 31 милиона дози през първото тримесечие на годината заради производствени проблеми, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32966

Новината е още един удар по кампанията на ЕС за ваксиниране, след като Пфайзер/Бионтех забавиха доставките на тяхната ваксина през седмицата.
Очакваше се, че АстраЗенека ще достави около 80 милиона дози в 27-те страни членки до края на март. Компанията планира начало на доставките в ЕС на 15 февруари. Европейската агенция по лекарствата обяви, че може да вземе решение за ваксината на АстраЗенека на 29 януари.

Говорител на компанията заяви, че няма да има закъснение в планираното начало на изпращането на ваксината, ако се получи одобрение от ЕС, но първоначалните количества ще бъдат по-малки заради намаляване на продукция в производствен обект от веригата за европейски доставки.

"Ще доставим десетки милиони дози през февруари и март на ЕС и ще продължим да увеличаваме производствените обеми", добави говорителката, без да споменава конкретни количества.

"Представители на АстраЗенека обявиха закъснения в доставката на ваксини спрямо предвижданията за първото тримесечие на годината", написа в Туитър европейската комисарка по здравеопазване Стела Кириакидис.
"ЕК и страните членки изразяват дълбокото си недоволство по този въпрос. Настоявахме за точен график на доставките на базата, на който страните членки да планират ваксинационните си програми, при условие че бъде разрешено пускането на пазара на ваксината", допълни тя.

Ваксините в Ню Йорк свършиха

Предимството на ваксината на АстраЗенека/Оксфорд е това, че е по-евтина за произвеждане в сравнение с конкурентите си. Тя е по-лесна за складиране и транспортиране. Ваксината на АстраЗенека/Оксфорд е с вирусен вектор, която взима за основа друг вирус (аденовирус на шимпанзе), трансформиран и адаптиран, за да се бори с Ковид-19, предаде БТА.

ЕС има сделка за закупуването на най-малко 300 милиона дози от АстраЗенека с опция за допълнителни 100 милиона дози. Компанията се е ангажирала да достави над 3 милиарда дози по света.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2246 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ха-ха-ха

2021.01.23 | 22:41

5
Нали се радвахте как руската ваксина е за маймуни, със същия аденовирус от шимпанзе ще ви имунизират от астра-зенека-майдел.
Astra Tikveka

2021.01.23 | 10:03

4
България е на последно място в Европа по вкасниции и е с 2 пъти по-малко ваксинирани от предпоследния ! Браво на руско-турската корумпирана циганска пpoститyткa боко тиквата-чекмеджето
Ама

2021.01.23 | 09:15

2
Те не могат да имунизират там,щели в БГ да доставят!
ТИКВУНИИ ще ни спаси

2021.01.23 | 09:44

3
ТИКВАТА лично е изцерил оздравелите,обикаляйки навсякъде той разпръсва лечебна пррръдня,така наречената божия пррръдня,всеки вдишал от нея мигновено оздравява,това е новия план за спасение на населението,да бъде опрррдяна цялата държава та да се изцелим.

2021.01.23 | 09:14

1
хич да не доставят

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини