Почти всички свободни места за ваксинация в Полша до края на март са заети

22 януари 2021 16:23

Почти всички свободни места за ваксинация в Полша до края на март са заети
© Getty Images/Guliver
302 0

В Полша почти всички места за ваксиниране оттук до края на март бяха резервирани още в първия ден, в който започна регистрацията за хора над 70-годишна възраст. Това съобщи на пресконференция един от отговарящите за ваксинационната програма представители на властта, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20384

В 06.00 ч. тази сутрин в Полша започна регистрацията на желаещите да се ваксинират от възрастовата група 70 - 80 години, която наброява около 2,7 милиона души. Преди това възможност да се запишат за ваксиниране имаха хората на възраст над 80 години.

Само четири часа по-късно свободните места за ваксинация във всички имунизационни центрове до края на март бяха само 150 000, каза на пресконференция във Варшава ръководителят на правителствената канцелария Михал Дворчик.

Медиите излъчиха кадри, на които възрастни хора стояха на дълги опашки пред здравни центрове, тъй като горещата телефонна линия за регистрация за ваксиниране е била претоварена. В пиковите моменти тя е получавала по около 300 000 обаждания на минута, каза Дворчик.

Няколко болници в Полша спират ваксинациите поради намалените доставки на ваксини

Полските власти не искат да записват за фиксирни дати за ваксинация след края на март, защото не са сигурни нито какъв брой имунизационни препарати ще получат дотогава, нито кога ще пристигнат, заяви той. Официалният представител отдаде проблемите с поставянето на ваксините на недостатъчните доставки. Предвид количествата по общоевропейското споразумение за доставка на препарати, Полша ще може да ваксинира за първото тримесечие на годината не повече от 3,1 милиона души, заяви Дворчик.

Общо досега в Полша срещу коронавируса са ваксинирани над 600 000 души, а странична реакция е имало при 283 лица, каза Дворчик, цитиран от ТАСС.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20384

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
302 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар