Европа да настоява за спазване на доставките на ваксини, призова наш евродепутат

  • 22 януари 2021 10:01

  • 205
  • 0
Европа да настоява за спазване на доставките на ваксини, призова наш евродепутат
© Pixabay

Инициираната от българския евродепутат д-р Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. Група за равноправен достъп до здравни грижи в Европейския парламент излезе с декларация относно европейския отговор на пандемията и достъпа до здравни грижи. В текста евродепутатите приветстват инициативата за използване на съвместен механизъм на ЕС за закупуването на ваксини като единственият начин да се гарантира, че европейските граждани имат справедлив, навременен и равен достъп, както и да се предотврати хаос, несигурност и изостряне на различията между държавите членки.

Ковачев и неговите колеги призовават Европейската комисия да подкрепи държавите- ленки при разгръщането на кампаниите за ваксинация и да настоява пред производителите за стриктно спазване на графиците за доставка.

Премиерът Борисов: COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа

„Европейската комисия също така трябва да представи механизъм за координация, за да гарантира, че всеки излишък на дози не се губи, а бързо се разпределя между нашите съседи и международни партньори“, продължава декларацията. Европейската комисия до момента е договорила общо 2.3 млрд. дози за 27-те държави-членки, което означава, че в случай на одобрение на всички ваксини в портфолиото от страна на Европейската агенция за лекарствата,  нуждите на населението на ЕС ще могат да бъдат покрити неколкократно.

Novini.bg
205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини