Започва издаването на сертификати за ваксиниране и в Гърция

  • 20 януари 2021 10:17

  • 441
  • 0
Започва издаването на сертификати за ваксиниране и в Гърция
© Getty Images/Guliver (архив)

Гражданите на Гърция, ваксинирани срещу коронавирус, могат от вторник да получат цифров сертификат, съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на съвещание по въпросите на ваксинацията, проведено снощи, съобщи неговата пресслужба, цитирана от ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Днес (вчера - б.ред.) започва издаването на цифровия сертификат за ваксинация. Това е още едно гръцко нововъведение. Той се записва автоматично в цифровия (медицински) кабинет на всеки гражданин, за да може той да го използва по свое решение. Това е и предпазна мярка, защото само по този начин ще се удостоверява законната ваксинация", каза Мицотакис. 

Мицотакис си постави втората доза от ваксината срещу COVID-19

Той припомни, че вече е повдигнал в Европейския съюз въпроса за единен сертификат по европейски стандарт.

"За момента приемът (на тази идея) е топъл. Искам да подчертая, че става въпрос не за някакво ограничение, а обратното, той (сертификатът) ще ни помогне да се избавим от ограниченията, които в момента COVID-19 налага върху придвижването на европейските граждани. Това засяга в особено голяма степен нашия туризъм и перспективите на икономиката ни, особено в навечерието на летния сезон", каза гръцкият премиер.

Мицотакис съобщи, че Международната асоциация по въздушен транспорт е подкрепила това предложение. Той каза, че ще постави въпроса и на предстоящата на среща на ЕС в онлайн формат.

Мицотакис: Масовата ваксинация в Гърция започва на 20 януари

Премиерът е доволен, че в Гърция процесът на ваксиниране се развива гладко и на основата на предварителното планиране.

На срещата бяха представени данни, според които към вторник вечер в страната ваксината е поставена на 92 401 души, предаде БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини