Евродепутати настояват за нови санкции срещу Русия заради случая с Навални

19 януари 2021 17:25

Евродепутати настояват за нови санкции срещу Русия заради случая с Навални
© facebook.com/navalny/
319 3

Мнозинството в Европейския парламент поиска днес ЕС да разшири санкциите срещу Русия заради случая с Алексей Навални.

Европейската народна партия (ЕНП) осъди задържането на Навални при връщането му преди дни в Русия. Тази парламентарна сила определи действията на Москва като нарушение на международното право и на руската конституция.

Според ЕНП тези действия влошават допълнително отношенията между ЕС и Русия, и затова следва да бъдат наложени допълнителни европейски санкции, включително по новото европейско законодателство за преследване на нарушенията на човешките права по света.

Социалистите и демократите определиха последното задържане на Навални като неприемливо и отбелязаха, че срещу него досега са правени два опита да бъде отровен. Отровителите са на свобода, а Навални е в затвора, където почина Сергей Магнитски. Виновниците за задържането му трябва да понесат санкции, добавиха те.

Групата "Обнови Европа" също призова за незабавното освобождаване на Навални и отбеляза, че той е проявил смелост да се върне у дома, макар да е бил бит, задържан и тровен. В Русия отново жертвата е в затвора, а престъпниците са на свобода. ЕС трябва да бъде единен за санкциите срещу Москва, включително в областта на енергетиката, допълниха либералите.

Според групата "Идентичност и демокрация" събитията с Навални са неприемливи. Групата на Зелените заяви, че Навални се е осмелил да оцелее, да се върне и да продължи да се бори. Отдавна не бяхме виждали хора, готови да умрат за демокрацията. Навални е един от руските герои, както и семейството му, добавиха от тази парламентарна сила, като призоваха за спиране на разширението на газопровода "Северен поток".

Европейските консерватори и реформатори отбелязаха, че Русия използва химическо оръжие срещу собствените си граждани. Тази група призова за международно разследване на отравянето на Навални и за прилагане на санкции за нарушаване на човешките му права.

Левите определиха лишаването на Навални от свобода като нечовешка постъпка. Поведението на Русия е заплаха за сигурността на ЕС, обобщиха от тази политическа сила.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова правата на Навални да бъдат спазени изцяло и безусловно, както и опозиционерът и задържаните покрай неговия случай сподвижници и журналисти да бъдат освободени незабавно. Той допълни, че ЕС е наложил заради Навални санкции на няколко високопоставени руски служители, включително директора на ФСБ. Решението за по-нататъшни санкции е в ръцете на държавите от ЕС, добави Борел.

Novini.bg
319 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар
невяра

2021.01.22 | 01:20

132636
Аз мисля че ЕС трябва първо да си оправи сбоите бакии и красти, че почти се разтурва, че нищо не ги брига. На ужким показват усърдие срещу Москва, макар да знаят че са безсилни.. И да наказват Русия няма файда. Руснаците са жилав народ, справят се с всичко. Я прочетете за обсадата на Ленинград(сега Петербург)за да добиете представа как русите са се държали в почти адски условия и накрая натириха Хитлер, той си омете парцалите от Русия.

2021.01.19 | 18:39

129588
Точно така. И да запорират банковите сметки на руските олигарси в Европа. В заключение: и Елена Йончева да го дyxa!

2021.01.19 | 18:41

129591
Красиво решение ще е и едно ембарго за Русия, та гангстерите в Кремъл да пищят от ужас.

Добави коментар