Стачка в лаборотарията на "Санофи", която разработва ваксина срещу COVID-19

  • 19 януари 2021 16:35

  • 1060
  • 1
Стачка в лаборотарията на "Санофи", която разработва ваксина срещу COVID-19
© Getty images

Синдикатите във френската фармацевтична компания "Санофи" (Sanofi) организираха днес еднодневна стачка в лабораторията, в която се разработва ваксина срещу COVID-19 и на още няколко места. Протестът е срещу съкращенията, които компанията планира въпреки подема на инвестициите на фона на пандемията, предаде "Асошиейтед прес".

Около 200 служители със синдикални знамена и мегафони се събраха пред входа на просторния научно-изследователски център в Марси-л'Етоал, Централна Франция. Те заявиха, че планираното закриване на стотици работни места в страната би могло да забави борбата с коронавирусната пандемия, информира БНР.

Компанията обяви миналата година, че планира да съкрати 1000 позиции във Франция за три години, за да повиши ефективността на организацията и да се приспособи към еволюцията на заетостта и "залозите от утрешния ден". В днешно изявление "Санофи" отбелязва, че ще разчита на доброволно напускане, без да коментира повече заради правила за поверителност на фона на продължаващите преговори с профсъюзите.

ЕП единодушно настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини

Синдикалните членове от "Санофи" възнамеряват в събота да се присъединят и към по-широките демонстрации срещу съкращенията във Франция по време на пандемията.

Санофи, която е най-голямата френска фармацевтична компания и световен лидер в разработването на ваксини, е критикувана, че се бави с пускането на ваксината си срещу COVID-19. Миналия месец "Санофи" и британският ѝ партньор "ГлаксоСмитКлайн" (GlaxoSmithKline) обявиха, че потенциалната им ваксина няма да бъде готова до края на 2021 година, тъй като трябва да подобрят ефикасността ѝ при по-възрастните хора, припомня АП.

Novini.bg
1060 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2021.01.19 | 18:45

1
Франсетата се оказаха най-мързеливите по отношение на разработването на ваксината срещу Ковид19!!! Смит Клайн ЕНД Бийчъм, която е част от Глаксо е малка , перфектна, бутикова фармацефтична компания с огромен потенциал !!! Забавянето говори за по-малкият им опит в изработването на векторни ваксини но Санофи е водеща във ваксините особено грипните? Всичко зависи от парите, които са инвестирани за разработката!!! При ваксините разработвани от института Пастьор, участие има и поделението на БАН за биомолекулярно изследване и разработки!!!

Добави коментар

Водещи новини