Ренци ще се въздържи, ако италианското правителство поиска вот на доверие

15 януари 2021 19:47

Ренци ще се въздържи, ако италианското правителство поиска вот на доверие
© Getty images
408 1

Ръководителят на партия "Италия Вива" Матео Ренци заяви, че ще се въздържи, ако кабинетът поиска вот на доверие, информира БТА. Политикът каза това, след като с оттеглянето си от управляващата коалиция неговата политическа сила предизвика правителствена криза, предаде ДПА.


"Аз ще се въздържа", заяви бившият премиер Ренци в интервю за всекидневника "Стампа" в отговор на въпрос за възможен вот на доверие. Очаква се в понеделник и вторник министър-председателят Джузепе Конте да бъде в парламента и да говори пред депутатите за кризата.


Италианските медии спекулират, че Конте е твърдо решен да избегне нови избори. Затова вероятно ще поиска вот на доверие и ще опита да намери друга управленска конфигурация. "Може би чисто аритметично те ще постигнат победа, но аз избирам политическия път. Конте избра риска", каза Ренци, макар и да не изключи възможността да се завърне в управляващата коалиция.

Италия удължава локдауна до 5 март

В сряда двама министри от неговата партия "Италия Вива" подадоха оставка заради спор, свързан с европейските мерки за подпомагане на икономиката, засегната от коронакризата. Ако Италия получи достъп до допълнителни парични средства от Европейския стабилизационен механизъм и увеличи например ресурсите за образователния и здравния сектор, "Италия Вива" може да се присъедини отново към коалицията, каза Ренци.

Неговата политическа сила е малка, но е от ключово значение за оцеляването на коалицията, която включва още левоцентристката Демократическа партия и Движение "Пет звезди". Напрежението между партиите тлее от седмици заради оползотворяването на около 210 милиарда евро от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията. Следващите редовни парламентарни избори в Италия са през 2023 г.

Novini.bg
408 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2021.01.15 | 23:21

125005
bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар