Приятелката на бивш норвежки министър бе осъдена на затвор за заплаха срещу демокрацията

15 януари 2021 18:55

Приятелката на бивш норвежки министър бе осъдена на затвор за заплаха срещу демокрацията
© Getty images
616 0

Партньорката на бивш норвежки министър на правосъдието бе призната днес за виновна по обвинение в заплаха за демокрацията и осъдена на 20 месеца затвор, предаде Ройтрес.

Подсъдимата Лейла Анита Бертхойсен, на 56 години, не се призна за виновна и заяви пред съда, че незабавно ще обжалва. Преди това съдебният състав от районен съд в Осло постанови, че случаят е бил внимателно разследван и вината е установена, информира БТА.


Бертхойсен бе арестувана през 2019 г., което пронуди нейният партньор Тор Микел Вара, правосъден министър от Партията на прогреса, да се оттегли от поста си. Преди ареста приятелката му се бе оплакала, че къщата им е била изрисувана с графити, вкл. свастика, а колата й - подпалена. По думите й това било отмъщение за нейни обвинения към антирасистка театрална трупа, в чиято постановка се отправяли критики към Вара и се показвала тяхната къща.


Следователите обаче установили, че тя сама е извършила посегателствата срещу къщата и автомобила, като преди това е изключила камера за наблюдение. В добавка към мистерията имало и анонимни писма с поемане на отговорност за нападенията, както и писмо със заплахи към друг министър.

Дъщерята на полския президент вече не е консултант на правителството

Столичната театрална трупа "Черна кутия" обяви, че в постановката си се възползва от свободата на словото, за да изобличи крайнодесни политически кръгове.

Novini.bg
616 0

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар