Хиляди файлове с данни бяха изтрити от масивите на британската полиция заради техническа грешка

  • 15 януари 2021 15:35

  • 465
  • 1
Хиляди файлове с данни бяха изтрити от масивите на британската полиция заради техническа грешка
© Pixabay

Хиляди досиета са били изтрити от централната електронна база данни на британската полиция заради компютърна грешка, призна вътрешното министерство на Обединеното кралство. Ведомството посочи, че причината е технически проблем, и допълни, че в момента се проверява какви са мащабите му, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Днес вестник "Таймс" съобщи, че над 150 000 досиета за арести с ДНК данни и пръстови отпечатъци са били изтрити.

Министерството обаче подчерта, че става дума само за данни за хора, които са били освободени и повече не са обект на разследване.

"Техническият проблем с Националната компютърна база данни на полицията е отстранен и заедно с партньорите от правоохранителните органи ускорено работим за оценяване на въздействието му", заяви ведомството. "Проблемът се отнася до хора, които са били арестувани, но вече са пуснати на свобода, и срещу които не са били предприемани по-нататъшни действия; не са изтрити никакви досиета на криминални или опасни лица. Няма и как да бъдат изтрити още досиета."

Държавният министър по въпросите на престъпността и полицията Кит Молтхаус поиска от вътрешното министерство и полицията да потвърдят, че "няма опасност за обществената сигурност", съобщи британската агенция Прес асосиейшън. "Бърза проверка е установила проблема и са направени нужните корекции, за да може той повече да не се повтаря", посочи той.

"Таймс" съобщи, че грешката най-малкото ще се отрази на възможността на полицията да отваря наново стари случаи.

Опозиционната Лейбъристка партия поиска изявление на вътрешния министър Прити Пател. "Това е изключително сериозен пробив в сигурността, който създава огромни опасности за обществената сигурност", заяви вътрешният министър в сянка Ник Томас-Саймъндс.

Хакери атакуваха здравните власти в Литва

"Не може да се допуска некомпетентността на това хаотично действащо правителство да излага хората на риск, да позволява на престъпниците да ходят на свобода и жертвите (на престъпления) да бъдат лишавани от правосъдие."

"Таймс" пише, че заради грешката е нарушена работата на британската визова система, поради което обработката на молби е спряна за два дни.

Последвайте канала на

Novini.bg
465 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.15 | 16:06

1
Така е, като нямат backup!!! Пък и те не са свикнали да вършат работа, трябва друг да я свърши, но си избраха да изгонят раята!

Добави коментар

Водещи новини