ЕК подкрепя възможността да се въведе удостоверение за ваксинираните срещу COVID-19

15 януари 2021 14:49

ЕК подкрепя възможността да се въведе удостоверение за ваксинираните срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver
536 1

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като лекар по образование подкрепя въвеждането в ЕС на взаимно признато удостоверение за ваксинираните срещу COVID-19. Това съобщиха говорители на ЕК, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23303

По техните думи въпросът какви преимущества би давало това удостоверение е политически и правен. Говорителите не изключиха възможността този въпрос да бъде обсъден на насроченото за следващата седмица заседание на Европейския съвет.

Гърция предлага сертификат за ваксинация с цел улесняване пътуването в ЕС

ЕК не води разговори с производителите на китайската ваксина срещу новото заболяване и няма данни за преговори и от страна на Европейската агенция по лекарствата, допълниха говорителите. По техните думи сигурността на ваксините, достъпни в ЕС, се удостоверява от лекарствената агенция.

Според тях откраднатите данни от агенцията са били подправени, особено в частта, която "доказва" политически натиск от ЕК ваксините да бъдат одобрени по-бързо от обичайното.

По думите на говорителите целта с разпространението на такива данни е да се подкопае доверието във ваксините. Говорителите заявиха, че комисията е положила усилия заради извънредната обстановка решенията на лекарствената агенция да не се бавят допълнително по бюрократични причини и така да се ускорят доставките.

Кипър стартира електронен портал за ваксинацията срещу COVID-19

Няма доказателства, че одобрените в ЕС ваксини не действат срещу южноафриканския щам на вируса на болестта, заявиха говорителите. По техните думи засега ЕС може да разчита на 760 милиона дози от утвърдените ваксини и това е достатъчно за имунизацията на 80 на сто от гражданите на ЕС. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23303

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
536 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Коичу

2021.01.15 | 16:19

1
Това ми намирисва както на времето със банките работодателя няма да изплащаме заплати всичко минава на банкоматски карти и по банка но този път няма да им се получи ще издават документ за ваксинация е няма да има мнозинство ще има определен кръг които ще се съгласят със тази простотия но по голямата част от населението нито са съгласни нито ще се ваксинират нито им трябват тези документи гледаи само къв им е замисълът как така без допитване към народа ще си правите каквото ви доиде на ум не се ли чуствате малко смешни

Добави коментар

Водещи новини