Брюно льо Мер: Първото тримесечие ще бъде трудно за френската икономика

  • 14 януари 2021 13:44

  • 206
  • 0
Брюно льо Мер: Първото тримесечие ще бъде трудно за френската икономика
© Pixabay

Френският министър на финансите Брюно Льо Мейр заяви в четвъртък, че очаква първото тримесечие на 2021 г. да остане трудно за икономиката на Франция, тъй като страната продължава да се бори с коронавирусната зараза.

Той обаче допълни, че остава възможна прогнозата за икономически растеж във Франция от 6% през настоящата година и че е уверен в силно възстановяване до края на годината, информира БНР.

"Наистина съм напълно уверен, че втората половина на 2021 г. ще бъде добра за френската икономика", заяви Льо Мер в интервю по време на продължаващата и днес конференция на агенция Ройтерс - Reuters Next.

Той все пак предупреди: "Трябва да останем смирени и предпазливи, защото много пъти сме били заблуждавани от коронавируса".

Льо Мер посочи, че правителството ще продължава да подкрепя най-засегнатите от пандемията сектори, докато кризата продължи.

Финансовият министър също така каза, че не се притеснява от първоначално бавното въвеждане на ваксината срещу Covid-19 във Франция.

Той отбеляза още, че разрешаването на въпроса с търговските санкции със САЩ е негов приоритет с оглед на встъпващата нова американска администрация, за да не се позволи търговската война да увеличи икономическите трудности, причинени от коронавирусната пандемия.

Администрацията на президента Доналд Тръмп удари Франция с тарифни мита върху виното, след като не успя да разреши 16-годишния спор за субсидиране на производството на самолети в Европейския съюз. Освен това заплаши да наложи мита върху френската козметика, дамски чанти и други вносни стоки от Франция заради данъка върху цифровите услуги на Париж за големите интернет и технологични компании, припомня още БНР.

"Последиците от търговските санкции върху нашата икономика са много негативни и много вредни с оглед и на пандемична криза", заяви Льо Мер в интервюто за конференцията на Reuters Next.

Подем на индустриалното производство в ЕС през ноември, спад в България

"Не бива да добавяме каквито и да било трудности към тази и без това много трудна икономическа ситуация. Търговската война не е в интерес на САЩ и не е в интерес на Европа."

Той отбеляза, че за сега не е получил "първоначални сигнали" от администрацията на новия американски президент Джо Байдън за това как той ще се справи с търговията и в тази връзка изрази надежда да посети Вашингтон през февруари.

Ако администрацията на Байдън даде своята подкрепа, Брюно льо Мер смята, че прекъснатите преговори между близо 140 държави за пренаписване на правилата за международно данъчно облагане могат да бъдат възобновени в ОИСР и приключени в рамките на шест месеца.

Междувременно правителството на САЩ започна тази седмица да събира нови мита върху някои непенливи вина, както и коняци и други видове френско бренди, добавяйки към натиска върху икономиката на Франция, която изпита трудности и с бавния старт на програмата си за ваксинация срещу коронавируса.

Последвайте канала на

Novini.bg
206 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини