ЕК изготви препоръки за дейността на български центрове за научни изследвания

  • 14 януари 2021 13:20

  • 203
  • 0
ЕК изготви препоръки за дейността на български центрове за научни изследвания
© Getty images

Европейската комисия съобщи, че е изготвила стратегически препоръки за 14 новосъздадени центъра за научни изследвания в България, съфинансирани по политиката на ЕС за сближаване.


Препоръките са насочени към подобряване на управлението на центровете и целят да подкрепят българските власти и изследователи в укрепването на научноизследователската и развойната дейност, разпространението на знания и сътрудничеството между изследователските организации и деловите среди в опазването на природата и цифровизацията. Комисията очаква центровете да привлекат млади изследователи.


В съобщението е цитирана еврокомисарят Мария Габриел, която отбелязва възможността центровете да послужат в икономическия преход. Тя изразява очакването препоръките да бъдат приети от центровете, а правителството, академичните среди и заинтересованите страни да предприемат действия за незабавното им изпълнение, предаде БТА.

Изследване: Нужни са инвестиции в развитието на специалистите, работещи с деца

В последните шест години ЕС вложи 160 милиона евро в центровете в България по програмата "Наука и образование за интелигентен растеж". До 2027 г. нашата страна ще получи над 10 милиарда евро по политиката за сближаване, като значителна част ще бъде за подпомагане на развойната дейност и конкурентоспособността, както и за прехода към природосъобразна и цифровизирана икономика.

Последвайте канала на

Novini.bg
203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини