Нидерландските власти ще започнат възможно най-скоро да ваксинират здравните работници срещу COVID-19

  • 03 януари 2021 06:59

  • 919
  • 0
Нидерландските власти ще започнат възможно най-скоро да ваксинират здравните работници срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver

Правителството на Нидерландия обяви, че ще започне възможно най-скоро да ваксинира хиляди здравни работници от първата линия на борбата с епидемията от коронавируса, за да облекчи положението на болниците. Здравните заведения страдат от липса на достатъчно персонал заради висока заболеваемост сред медицинските работници, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33009

Правителството заяви, че иска да изясни до утре коя би могла да бъде възможно най-ранната дата за начало на ваксинациите. То поясни, че първите дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" най-вероятно ще бъдат поставени в десет болници, разпределени из цялата страна. "Тревожното положение в системата на спешната медицинска помощ се дължи не на последно място и на заболеваемостта сред здравните работници, която често пъти е причинена от коронавируса", заяви правителството. "Затова персоналът от сферата на спешните здравни грижи ще бъде включен в първата група, имаща право на ваксинация".

Нидерландия въвежда задължителен PCR тест за пристигащите

Новината бележи рязко скъсване с досегашната политика на властите, която предвиждаше ваксинациите срещу коронавируса да започнат едва на 8 януари. Нидерландия е единствената членка на ЕС, в която имунизацията все още не е започнала, което породи критики, че тя ще изостане от другите страни, които вече започнаха да ваксинират.

Нидерландия се намира и в разгара на петседмично строго затваряне, наложено след като навсякъде в страната заболеваемостта рязко се повиши. През последните дни обаче тя започна да намалява; в петък бяха регистрирани 8215 души с положителен тест за COVID-19.

Нидерландия установи 11 случая на новия щам на коронавируса

Представители на сферата на здравеопазването обаче предупредиха, че новият пик в постъпването на пациенти за болнично и интензивно лечение все още не е достигнат, а проблемите с капацитета за обслужване на болните допълнително се усложняват от заболеваемостта сред персонала, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини