В Италия и Гърция пристигнаха първите ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек"

  • 25 декември 2020 20:40

  • 1163
  • 2
В Италия и Гърция пристигнаха първите ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек"
© Getty Images

Според данните от ново проучване 2/3 от германците искат да се ваксинират. 57 на сто обаче имат притеснения заради страничните ефекти. Ваксинацията и в Германия започва на 27 декември с приоритет - хората над 80 години. В Румъния очакват днес първите ваксини, а в Италия и Гърция те вече пристигнаха, предава БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В Италия, където ваксинацията започва също на 27-и декември, камион с ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек" пристигнаха през прохода Бренер на границата с Австрия. Хладилният камион превозва 9 750 дози от Белгия. Той е ескортиран от полиция и карабинери до института за инфекциозни болести Спаланцани в Рим.

Оттам ваксините ще бъдат разпределени в цялата страна, а медицинска сестра от болницата ще стане първият ваксиниран човек в Италия.

Ваксините пристигат утре

Според шефа на "Пфайзер "200 милиона дози ще бъдат разпределени в европейския съюз догодина. Албърт Бурла няма притеснения за сигурността на доставките.

Албърт Бурла, главен изпълнителен директор на "Пфайзер", заяви: "Абсолютно съм сигурен, че дистрибуцията ще бъде според стандартите за безопасност. Проверяваме всеки детайл до последния етап на доставка на ваксините. Дотук не сме имали някакви проблеми с пратките до Великобритания и Съединените щати, където е много по-сложно."

Малко над 616 000 британци са се ваксинирали в периода от 8-и до 20-ти декември. Според Световната здравна организация, проявената на Острова, мутация на вируса е незначителна и не влияе на ефективността на средствата за диагностика, препаратите и ваксините.

От СЗО подчертават, че засега няма достатъчна информация за да се определи ясно дали новият щам е свързана с изменение в тежестта на протичане на заболяването.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1163 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2020.12.26 | 19:09

2
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

2020.12.25 | 21:11

1
Германия усилено лобира за калпавите си продукти.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини