Папа Франциск дари респиратори на Венецуела на 84-тия си рожден ден

17 декември 2020 17:27

Папа Франциск дари респиратори на Венецуела на 84-тия си рожден ден
© Getty Images
240 1

Папа Франциск отбелязва 84-тия си рожден ден "с благодарност и скромност" и с дарение за Венецуела, съобщиха от Ватикана, цитирани от ДПА.

Аржентинският папа, който е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес, ще изпрати четири респиратора на Венецуела, "специално за децата с белодробни проблеми", заяви ватиканският говорител Матео Бруни.

Франциск получи за празника си подарък от бедните, подпомагани от папската благотворителна служба: те са му изпратили слънчогледи, за да украси параклиса "Св. Марта" към едноименната ватиканска резиденция, в която живее папата, заяви Бруни.

Ватикана съобщи, че Франциск е раздал чрез папската служба за благотворителност лекарства, маски и хигиенни пособия на италианските градове Неапол, Болоня и Сиена.

Папа Франциск ще отслужи месата на Бъдни вечер по-рано от обикновено

Рожденият ден на папата съвпадна и с обнародването на посланието на Франциск за Световния ден на мира, празник, който Римокатолическата църква чества на 1 януари. В посланието Се изразява съжаление, че пандемията от КОВИД-19 "силно е изострила взаимносвързани кризи като тези с климата, осигуряването на храна, икономиката и миграцията и е предизвикала големи страдания и трудности". "Мисля, особено за тези, които са загубили близки или роднини, и за всички, които са загубили препитанието си", заяви Франциск и изтъкна заслугите на здравните работници, фармацевтите, учените и свещениците.

Папата отново призова "политическите лидери и частния сектор" да осигурят всеобщ достъп до ваксините срещу ковид, включително "на бедните и най-уязвимите".

Връщайки се към празника на папата, неговият говорител каза, че днес за него ще е нормален работен ден, с няколко официални ангажимента, молитви и обичайните срещи с хора в резиденцията "Св. Марта".

Novini.bg
240 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Моля

2020.12.17 | 18:27

91589
Папата да проповядва МОРАЛ,че липсва у хората и се продадоха за ПАРИ!

Добави коментар

Водещи новини