Посланиците на ЕС приеха българските изисквания за "погрешната интерпретация на историята" за С. Македония

  • 16 декември 2020 20:11

  • 43223
  • 5
Посланиците на ЕС приеха българските изисквания за "погрешната интерпретация на историята" за С. Македония
© Getty Images/Guliver (архив)

Посланиците на страните-членки в ЕС потвърдиха днес заключенията за разширяването на Съюза в Западните Балкани, като включиха споменаване за "погрешната интерпретация на историята" и пълното име на Република Северна Македония, както настоява България, а не съкратения му вариант, съобщи МИА от Брюксел.

Заключенията бяха замразени заради блокирането на преговорната рамка на Република Северна Македония от страна на България.

Посланиците са приели българските изисквания по отношение на "погрешната интерпретация на историята" и пълната форма на името на Република Северна Македония.

Искрен Веселинов: Северна Македония да спре с фалшификациите на историята

Заключенията трябва да бъдат приети с писмена процедура през следващите един или два дни, предаде БТА. 

Вчера германското председателство на Съвета на ЕС предложи нов текст на заключенията, в който е включено българското искане.

Каракачанов: България е държавата, която винаги е помагала на Македония

Съветът припомня Преспанския договор между Република Северна Македония и Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България и подчертава значението на продължаващото им прилагане. Тези две основни стъпки трябва да сложат окончателен край на всякакви претенции, основани на погрешна интерпретация на историята, се казва в последната чернова на заключенията.

Според някои дипломати компромисът все пак е в полза на Република Северна Македония, защото въпросното изречение не е в параграфа, посветен на страната, а в преамбюла и по-конкретно в параграфа, в който се говори за регионалното помирение. Все пак обаче то се отнася пряко до Република Северна Македония.

Освен това приет е и натискът на България за използване на пълната форма на името на страната. В черновата се използва навсякъде пълното "Република Северна Македония", докато в по-ранни чернови се използваше "Северна Македония".

Заключенията не разблокират преговорната рамка, доколкото България продължава да блокира приемането й, коментира МИА.

Съветът ще публикува заключенията официално вероятно към края на седмицата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
43223 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
бобъра

2020.12.16 | 20:36

1
Нашите европейски представители ли имат нещо в мозъците и устите си, та не са поднесли картата на Бг, преди отнеманета на мекедониите,западните покрайнини,част от Добруджа, даже и областтта около Одрин. Тия от ЕС се правят на незнаещи какво е представлявала Българя и как са ни "орязали "Великите сили". Минаха 100 години и нашите путьовци си мълчат
Iazovetz

2020.12.17 | 17:13

5
На тия от ЕС им пука само за желанията на големия брат оттам и съответно за газопровода. Грам не ги е еня за Добруджа, Македония и Беломорието. Кауза Пердута.
вашите путьовци

2020.12.17 | 06:00

4
ние, гейберастко-"патриотичните" путьовци-седерасти сме там да взимаме заплати и да плюем в българската преса. със западняците не си говорим, щото не си знаем езиците. Освен вечер по гейските сбирки.
те ще ли се вразумят?

2020.12.16 | 21:12

2
Всички разчитаме на евро депутатите Елка офшорката и Рада дълбоката! Дано спрат да плюят България!
Lissa

2020.12.16 | 23:47

3
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар

Водещи новини