Ердоган и Шарл Мишел са обсъдили срещата на върха на ЕС

  • 16 декември 2020 13:01

  • 345
  • 1
Ердоган и Шарл Мишел са обсъдили срещата на върха на ЕС
© Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил пред председателя на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в, че Турция иска да изгради бъдещето си в ЕС и е призовал за излизането на Анкара и блока от "порочния кръг" в отношенията им, предаде Ройтерс, позовавайки се на турското президентство.

Двамата са разговаряли по телефона снощи.

Европейският съвет ще обсъди бюджета на ЕС, пандемията и отношенията с Турция

На срещата на върха в петък лидерите от ЕС се съгласиха да подготвят ограничени санкции срещу турски лица във връзка със спор с членките Гърция и Кипър заради проучванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие, но отложиха за март обсъждането на евентуални по-твърди стъпки.

Турското президентство съобщи, че Ердоган е приканил Мишел да предприеме по-конструктивен подход спрямо Турция.

"По време на разговора президентът Ердоган заяви, че Турция се стреми да изгради бъдещето си с ЕС и че вижда възможност във всяка положителна стъпка в отношенията между Турция и ЕС", съобщи президентството.

Меркел: Европа остава отворена за диалог с Турция

Ердоган е повторил, че Турция е готова да започне двустранни разговори с Гърция във връзка с разногласията им за морските зони, но е обвинил Атина, че "бяга от преговорите". Той отново е призовал за регионална конференция за Близкия изток, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
345 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тоя

2020.12.16 | 14:53

1
тоя тарикат се върти като фурнажийска лопата и изнудва всички наред. османски тарикатлъци

Добави коментар

Водещи новини