ЕК: Има напредък в преговорите за Брекзит, следващите дни са критични

  • 16 декември 2020 11:39

  • 597
  • 0
ЕК: Има напредък в преговорите за Брекзит, следващите дни са критични
©

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че не може да каже дали ще бъде постигнато търговско споразумение с Великобритания, но напредък в преговорите има и следващите дни ще бъдат критични, предаде Ройтерс.

Великобритания официално напусна ЕС през януари, но двете страни опитват да се договорят за режима на търговските си отношения на стойност близо 1 трилион долара годишно. Преходният период, до края на който трябва да бъде постигната сделка, изтича на 31 декември.

Както вървят нещата, не мога да ви кажа дали ще има сделка или не. Мога обаче да ви кажа, че вече има път към споразумение. Този път може и да е тесен, но го има, заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Ръст на паунда с над 1% след подновени надежди за постигане на Брекзит сделка

По думите й е установена посока за напредък по повечето теми, но два въпроса остават висящи - равнопоставения достъп до пазарите и рибарството.

Рибарството е един от най-трудните оставащи въпроси и според председателката на ЕК по него е възможно и да не бъде постигнато споразумение.

Великобритания настоява да поеме контрола над водите си, а ЕС иска до достъп до водите, богати на риба.

"Разговорите за риболова все още са много трудни. Понякога има усещане, че няма да успеем да разрешим тези проблеми", каза Фон дер Лайен, заричайки се да продължи преговорите.
Според европейски представител ЕС е отхвърлил британско предложение за поетапен достъп до британските води за период от три години.

Нов обрат в безкрайната сага на Брекзита

Последвайте канала на

Novini.bg
597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини