Чехия затяга мерките срещу COVID-19

  • 14 декември 2020 21:40

  • 24589
  • 1
Чехия затяга мерките срещу COVID-19
© gettyimages

От петък, 18 декември, ресторантите, хотелите и спортните съоръжения на закрито в Чехия, които бяха отворени само преди две седмици, ще трябва отново да затворят врати заради нов ръст на инфекциите, обяви чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Чехия регистрира нарастване на броя на новите случаи от септември насам, а пик от над 15 000 случая за един ден през ноември принуди болниците да отложат всички медицински дейности, които не са спешни. Вълната отслабна, но в последните две седмици беше отчетено ново увеличение, с около 6000 случая на ден.

Чешкото правителство забранява кафето за вкъщи заради пандемията

Преминаването към четвърто ниво на риск по петстепенна скала означава не само затваряне на заведения и услуги, но и вечерен час от 23 ч. до 5 ч., както и по-ранно начало на коледната ваканция на учениците. Вместо 10 до 50 души, както беше досега, новите мерки предвиждат събиране на не повече от шестима души на едно място, както на закрито, така и на открито.

"Тази година Коледа ще е съвсем различна, но това е резултат от ситуацията, в която се намираме", каза на пресконференция здравният министър Ян Блатни.

От 16 декември всички чешки граждани ще могат да си направят безплатно бърз антигенен тест, с което властите се надяват да се намали броят на неустановените досега случаи на зараза. Правителството каза, че ще разшири схемите за компенсиране на засегнатите от епидемията бизнеси на фона на разрастващи се протести в ресторантьорския и хотелиерския сектор. Въпреки новите ограничения магазините в Чехия остават отворени.

От петък ски-лифтовете ще могат да работят, но няма да се предлага хотелско настаняване и ресторантско обслужване. По данни от днес регистираните смъртни случаи, свързани с COVID-19, в Чехия са общо 9609, при население от 10,7 милиона души.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
24589 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2020.12.15 | 00:40

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини