Поддръжници на Тръмп протестираха в САЩ, във Вашингтон се стигна до сблъсъци

  • 13 декември 2020 08:41

  • 1189
  • 8
Поддръжници на Тръмп протестираха в САЩ, във Вашингтон се стигна до сблъсъци
© getty images

Консервативни групи, които твърдят без доказателства, че изборите на 3 ноември са били откраднати от президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, организираха протести в цялата страна снощи, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

На протеста в столицата Вашингтон се стигна до насилие. Полицията прекрати спорадични сблъсъци след падането на мрака.

 

Организаторите на протестите бяха движението "Спрете кражбата", свързано с бившия сътрудник на Тръмп, Роджър Стоун, както и религиозни групи. Те призоваха поддръжниците му да участват в "Йерихонски шествия" и молитвени събрания. Групи от подкрепящите президента "Прауд бойс" и контрапротестиращи от "Антифа" се сбиха в центъра на Вашингтон. Полицията се намеси, за да ги раздели, като използва лютив спрей върху участващите в сблъсъците.

Около 200 членове на "Прауд бойс" се бяха включили в протеста вчера. Много от тях носеха военни маскировъчни облекла, черни и жълти тениски и противокуршумни жилетки.

Преди падането на мрака полицията успяваше да раздели участниците в протеста и в контрапротеста. След смрачаване протестиращите, включително членове на агресивното крайноляво антифашистко движение се разделиха на по-малки групи, за да търсят противниците си по улиците.

Протести имаше и в Мобайл, щата Алабама, както и в Атланта, щата Джорджия - един щатите, в които предизборния щаб на Тръмп се опита да постигне отмяна на резултатите от изборите, отбелязва Ройтерс.

Медии от град Олимпия, столица на щата Вашингтон, съобщиха, че след сблъсъци между противници и поддръжници на Тръмп е бил прострелян един човек, а трима са арестувани, няколко души са намушкани.

На протеста пред Върховния съд във Вашингтон говори пенсионираният армейски генерал Майкъл Флин, който се призна за виновен, че е излъгал ФБР за контактите си с бившия руски посланик, но бе помилван от Тръмп на 24 ноември. Това беше първата му публична реч оттогава. В нея той спомена решението на Върховния съд на САЩ да отхвърли иска за отмяна на резултатите от изборите в четири други щата, подаден от щата Тексас. "Независимо какво беше решението вчера, нека всички да поемем дълбоко, дълбоко дъх", заяви той. Той поръча на поддръжниците на президента да се върнат по местата, където живеят и да отправят искания, без да уточнява какви.

Малцина от участниците в протеста носеха маски, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Novini.bg
1189 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Друг

2020.12.13 | 13:03

3
Пионките да тичат пък цатят да лапа черен хайвер. Светът е към краят си! Такава злоба и жажда за власт и богатства не е истина. Предишните цивилизаций затова са изчезнали. Някой се мислят за богове и обичат всички на гибел.
Пет

2020.12.14 | 14:44

8
Тръмп го е толкова страх..че ще му излязат корумпираните сделки..лъжите към народа и ..неплащане на данъци..та иска отлагане..на осъждането му..но няма да му се размине!

2020.12.13 | 21:19

7
Военните съдилища ще свършат работата след като върховния съд е корумпиран и не си върши работата !

2020.12.13 | 11:49

2
Авторът на статията е лъжец ! Твърди , че нямало доказателства за фалшификации на изборите при положение че те са документирани , заснети и са многобройни ! Откраднати са милиони гласове на Тръмп и то организирано ! Народът на САЩ няма да се примири с огромната кражба !
Народът на САЩ

2020.12.13 | 13:29

6
Не е само реднеци с мага шапки на кратуните. И си каза тежката дума. Така че Тръмп трябва да си ходи. А тръмпистите ще потръмпуват още малко докато му съберат парите дето ги пръсна за изборите. И после обратно в трейлърите.
Народът на САЩ

2020.12.13 | 13:19

4
Не е само реднеци с мага шапки на кратуните. И си каза тежката дума. Така че Тръмп трябва да си ходи. А тръмпистите ще потръмпуват още малко докато му съберат парите дето ги пръсна за изборите. И после обратно в трейлърите.
Въпреки медийните изборни решения

2020.12.13 | 09:51

1
Върховният съд в щата Тексас внесе иск за преразглеждане на резултатите на основание подменени бюлетини. Все пак съдилищата в Щатите не са тези в България. Общо 25 щата последваха Тексас, така че през януари все още няма да има обявен президент.
Supreme court

2020.12.13 | 13:23

5
Отхвърля се иска. Тръмп да стяга гъбажа.

Добави коментар

Водещи новини