Германия зове за бойкот на Евро 2012 заради Тимошенко

  • 29 април 2012 20:00

  • 2203
  • 0
Германия зове за бойкот на Евро 2012 заради Тимошенко
©

Канцлерът на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се може да отмени посещението си в Украйна по време на европейското първенство по футбол през юни, ако бившата министър-председателка Юлия Тимошенко дотогава не бъде освободена от затвора, предаде Ройтерс, като се позова на списание "Шпигел".

Междувременно германският министър на околната среда Норберт Рьотген призова открито европейските лидери да бойкотират мачовете от Евро 2012, за да не може Украйна, която той определи като "диктатура", да използва шампионата, за да укрепи имиджа си, без да се реформира, предаде Асошиейтед прес.

В утрешния си брой в."Билд" цитира думите на Рьотген, че "при сегашните обстоятелства посещенията на министри или министър-председатели (в Украйна) са немислими", допълва БТА. Европейският съюз смята произнесената през октомври миналата година присъда срещу Тимошенко за политически мотивирана. Делото срещу бившата премиерка обтегна сериозно отношенията между Брюксел и Киев, който има амбиции да стане член на ЕС, посочва Ройтерс. Германия е особено критично настроена срещу украинските власти.

Тимошенко, отдавнашен политически противник на сегашния президент Виктор Янукович, излежава седемгодишна присъда за злоупотреба с власт. По-рано този месец се появиха съобщения, че тя е била малтретирана от охраната на затвора. Тимошенко обяви преди повече от седмица гладна стачка. Миналата седмица президентът на Германия Йоахим Гаук обяви, че е отменил насроченото за май негово посещение в Украйна. Той трябваше да присъства на среща на държавни глави от централноевропейски държави в черноморския курорт Ялта.

Проучване на общественото мнение, извършено по поръчка на вестник "Билд ам зонтаг" показа, че 52 на сто от анкетираните подкрепят намерението на Меркел и на министрите от нейното правителство да бойкотират мачовете на германския отбор, които ще се играят в Украйна. Половината от анкетираните са се обявили и против участието на германския национален отбор в мачове на територията на Украйна.

Лидерката на партията на Зелените Клаудия Рот подкрепи намеренията на Меркел и нейното правителство да бойкотира мачовете от европейското първенство, които ще се играят в Украйна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини