Германски провинции затягат мерките срещу коронавируса

  • 09 декември 2020 07:36

  • 796
  • 0
Германски провинции затягат мерките срещу коронавируса
© getty images

Германската провинция Саксония, която е най-тежко засегната в страната от коронавирусната пандемия, ще започне да прилага от идния понеделник строги рестрикции, включващи затваряне на училищата и детските градини, както и на повечето магазини, предаде Франс прес.

"Ситуацията в болниците е не само напрегната, но и изключително опасна", заяви вчера на пресконференция премиерът на Саксония, консерваторът Михаел Кречмер. Той предупреди, че положението е много сериозно.

В тази източногерманска провинция, в която подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е висока, а конспиративните теории за пандемията намират широк отзвук, процентът на новите случаи на зараза е най-висок в Германия според данните на института "Роберт Кох". Средно за страната има 114,2 случая на зараза на 100 000 жители, докато в Саксония те са 319,4 на 100 000. А в град Бауцен - дори над 500 на 100 000 души.

Строгите ограничения, които ще въведат властите от понеделник, ще бъдат в сила най-малко до 10 януари. В седмицата преди Рождество Христово ще бъдат затворени училищата и детските градини. Магазините също ще преустановят работа, освен тези, които продават продукти от първа необходимост. Посещенията в старческите домове ще стават при строги ограничения, с носене на маска и задължителен тест за коронавирус.

В Германия готвят още по-строги мерки заради неотслабващата пандемия

Провинция Мекленбург-Предна Померания също взима ограничителни мерки, като например дистанционно обучение за децата след седми клас. Въвеждат се и правила срещу струпване на хора на оживени площади и улици, допълва ТАСС. Налага се и полицейски час в районите с над 200 случая на зараза на 100 000 жители, посочва ДПА. Разширяват се правилата за носене на маски.

Германия отчита към днешна дата 1 197 709 случая на зараза с коронавируса, като за последното денонощие те са с 14 054 повече. Починалите от началото на пандемията са 19 342, като за последното денонощие те са с 423 повече, посочва Франс прес.

В идните дни се очаква и канцлерът Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и премиерите на провинциите да вземат решение за нови рестрикции в национален план.

Още в неделя провинция Бавария реши да затегне действащия карантинен режим и бе въведено извънредно положение, а излизането от домовете бе ограничено, припомня ТАСС. Тези мерки в Бавария ще действат до 5 януари, добавя ДПА.

 

Днес влиятелната Германска академия на науките се намеси в дискусиите за затягане на мерките и каза, че твърд локдаун между 24 декември и 10 януари е нужен, за да се спре втората вълна на разпространение на заразата в Германия.

Според допитване на Университета на Бундесвера в Мюнхен близо половината от германците (42 процента) признават, че при определени обстоятелства ще нарушат ограниченията, въпреки че голямо мнозинство от анкетираните (над три четвърти) подкрепят рестрикциите.

Последвайте канала на

Novini.bg
796 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини