Мицотакис: Превърнахме проблемите си с Турция в спор между Анкара и ЕС

  • 08 декември 2020 11:23

  • 669
  • 2
Мицотакис: Превърнахме проблемите си с Турция в спор между Анкара и ЕС
© Getty Images/Guliver (архив)

Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. заяви, че Атина е успяла да превърне неразбирателствата си с Турция в спор между Турция и ЕС, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Според премиера на Гърция през октомври ЕС е дал шанс на Турция, но тя не се е възползвала от този положителен дневен ред.

Запитан в телевизионно предаване дали ако от предстоящата среща на върха на ЕС тази седмица не произлязат санкции срещу Турция, ще бъде използвана картата с вето по други въпроси, Мицотакис отговори: "Мнозинството от европейците е на страната на Атина. Нашите съюзници са много. И други могат да използват това".

По думите на гръцкия министър-председател не е в интерес също и на Турция да продължава напрежението и Анкара трябва да преразгледа своята връзка с Европа.

Гърция ще поиска оръжейно ембарго срещу Турция

Същевременно Мицотакис посочи, че Атина е готова на диалог с Анкара по въпроса за континенталния шелф и морските зони, а ако двете съседки не постигнат съгласие, той предложи те да се обърнат към Международния съд на ООН и да зачетат неговото мнение.

Последвайте канала на

Novini.bg
669 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Баси мамата

2020.12.08 | 22:03

2
Тия винаги успяват да превърнат проблемите си в европейски. Нас кучета ни яли. Северна Македония колкото е плюнка, толкова ние си мълчим и седим. Така ще ни натиснат Ес, че и татари ще ни направят. Накрая нашите учебници ще се пренапишат :D . Явно не сме дорасли да сме единни в позиция, всичко става след дъжд качулка. Ще протестираме, но вече ще е късно !

2020.12.08 | 15:01

1
Верно е...никой не би оставил длъжника си да умре преди да се е издължил. Макар че с гърците е като да се опитваш да напълниш продънена кофа....

Добави коментар

Водещи новини