Лидерите на ЕС и на Великобритания обявиха пауза в разговорите за Брекзит след видеоконферентен разговор

  • 07 декември 2020 21:35

  • 1118
  • 0
Лидерите на ЕС и на Великобритания обявиха пауза в разговорите за Брекзит след видеоконферентен разговор
© Getty Images/Guliver

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е обявиха пауза в разговорите за сключване на сделка за двустранните отношения след Брекзит, предаде Ройтерс, като се позова на европейски представител.

Между двамата лидери се проведе видеоконферентен разговор тази вечер, който започна в 16 ч. по Гринуич и продължи около 90 минути. Но след като измина това време, европейският представител каза, че двамата лидери обявяват пауза в дискусиите. Източници, близки до преговорите, казаха, че от разговора между двамата лидери няма резултат. Източник от британската страна каза, че именно тя е поискала пауза в дискусиите. Не става ясно дали те ще бъдат подновени след паузата още тази вечер или дали разговорът между двамата лидери е приключил за днес.

През уикенда Джонсън и Фон дер Лайен имаха също разговор, който не доведе до пробив.

Същевременно Великобритания каза, че може да направи отстъпки по спорни клаузи в Закона за вътрешния пазар, за да бъде постигнат напредък в сделката с ЕС, предаде ДПА. Нормативният акт очертава контурите на търговските сделки с четирите британски нации, след като изтече преходният период след Брекзит.

Лидерите на ЕС и на Германия и Франция проведоха видеоконферентна среща преди срещата на върха в Брюксел

Днес няколко часа преди депутатите да гласуват по нормативния акт, британското правителство каза, че е готово да извади от него някои клаузи, които влизат в противоречие с член от сделката за Брекзит.

"Великобритания и ЕС работиха конструктивно заедно. Дискусиите продължават да напредват и финалните решения се очаква да бъдат взети в идните дни", посочи в изявление канцеларията на британския премиер, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1118 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини