Почти 70 полицаи и жандармеристи са ранени във вчерашните размирици във Франция

  • 06 декември 2020 14:24

  • 1436
  • 2
Почти 70 полицаи и жандармеристи са ранени във вчерашните размирици във Франция
© Getty Images/Guliver

Почти 70 полицаи и жандармеристи са ранени при сблъсъци във вчерашните протести във Франция срещу правителствения законопроект за глобалната сигурност, съобщи вътрешният министър Жералд Дарманен, цитиран от ТАСС.

"Окончателните данни за вчерашния ден са 95 задържани. Сред ранените има 67 полицаи и жандармеристи, от тях 48 в Париж. Изразявам подкрепата си за тях", написа министърът в Туитър.

Общо 52 350 души са участвали в около 90 протеста вчера из цяла Франция, в това число 5000 в Париж по данни на вътрешното министерство.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Париж

Главен повод за общественото недоволство е член 24 на законопроекта, който вече е одобрен на първо четене в парламента. Той предвижда голяма глоба и присъда затвор за лица, които публикуват в интернет снимки и видеозаписи на полицаи, в които ясно се виждат лицата им, или съобщават техните имена и адреси.

След бурни протести на обществеността и на журналистите правителството обеща да промени текста на член 24, но демонстрантите искат той да бъде изцяло премахнат от законопроекта, който ще се разглежда в Сената в началото на 2021 година. Недоволство има и от членове 21 и 22, които предвиждат разширено полицейско видеонаблюдение на демонстрации, включително с използване на дронове, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1436 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.12.23 | 09:02

2
Това е живо гражданско общество. При нас законите се приемат тайно, и се съобщават за изпълнение. Такъв е закона.
НЕ ПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.07 | 16:42

1
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

Добави коментар

Водещи новини