Ватиканската финансова служба смени статута и името си

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март реши да даде на финансовия регулаторен орган на Ватикана нов статут и ново име, съобщи днес Светият престол, цитиран от ДПА.

Службата за финансова информация (СФИ - AIF) е преименувана на Служба за финансов надзор и информация (СФНИ - ASIF), за да може името по-добре да отразява ролята ѝ, се уточнява в изявление.

Новият статут въвежда няколко промени, включително създаването на ново звено, занимаващо се с регулация и правни въпроси.

На председателя се предоставя повече контрол върху стратегията и надзора, а на директора и заместник-директора - по-големи оперативни правомощия, заяви пред Ватикан нюз председателят на СФНИ Кармело Барбагало.

Ватикана предлага безплатни антигенни тестове за коронавируса на бедните в Рим

Новият статут е "част от цялостната реформа, която Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март провежда . . . по отношение на прозрачността и засилването на контрола в икономическата и финансовата сфера", уточни Барбагало.

Преструктурирането на СФИ беше обявено седмици след като експерти от комитета Монивал към Съвета на Европа - орган, оценяващ мерките срещу прането на пари - инспектираха Ватикана и се очаква да излязат с доклад през следващата година.

Светият престол се опитва да подобри репутацията си в областта на финансовата прозрачност след като десетилетия наред неговата банка, Институтът за религиозни дела (IOR), беше известна като убежище за пране на пари, припомня ДПА.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет