Ватиканската финансова служба смени статута и името си

  • 05 декември 2020 19:25

  • 775
  • 0
Ватиканската финансова служба смени статута и името си
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март реши да даде на финансовия регулаторен орган на Ватикана нов статут и ново име, съобщи днес Светият престол, цитиран от ДПА.

Службата за финансова информация (СФИ - AIF) е преименувана на Служба за финансов надзор и информация (СФНИ - ASIF), за да може името по-добре да отразява ролята ѝ, се уточнява в изявление.

Новият статут въвежда няколко промени, включително създаването на ново звено, занимаващо се с регулация и правни въпроси.

На председателя се предоставя повече контрол върху стратегията и надзора, а на директора и заместник-директора - по-големи оперативни правомощия, заяви пред Ватикан нюз председателят на СФНИ Кармело Барбагало.

Ватикана предлага безплатни антигенни тестове за коронавируса на бедните в Рим

Новият статут е "част от цялостната реформа, която Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март провежда . . . по отношение на прозрачността и засилването на контрола в икономическата и финансовата сфера", уточни Барбагало.

Преструктурирането на СФИ беше обявено седмици след като експерти от комитета Монивал към Съвета на Европа - орган, оценяващ мерките срещу прането на пари - инспектираха Ватикана и се очаква да излязат с доклад през следващата година.

Светият престол се опитва да подобри репутацията си в областта на финансовата прозрачност след като десетилетия наред неговата банка, Институтът за религиозни дела (IOR), беше известна като убежище за пране на пари, припомня ДПА.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини