Погребаха Валери Жискар д'Естен на частна церемония в село Отон

  • 05 декември 2020 15:12

  • 1093
  • 0
Погребаха Валери Жискар д'Естен на частна церемония в село Отон
© Getty Images/Guliver (архив)

Семейството на бившия френски президент Валери Жискар д'Естен му каза последно сбогом, на частна траурна церемония с ограничен брой присъстващи, състояла се в село Отон, в централна Франция, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Ковчегът с тленните останки на бившия президент беше докаран в малката църква, покрит със знамената на Франция и ЕС. Около четиридесет души - семейството му и близкото му обкръжение - присъстваха на литургията.

Жискар д'Естен почина в сряда на 94-годишна възраст, след като се зарази с Ковид-19. Той ще бъде погребан в близост до гроба на дъщеря си в частен участък, принадлежащ на семейството му, близо до селското гробище.

Лидер на Франция от 1974 до 1981 г., Жискар ръководеше модернизацията на френското общество, а в Европа постави основите на единната европейска валута, след като създаде близки връзки със западногерманския канцлер Хелмут Кол.

Почина бившият френски президент Валери Жискар д'Естен

"Насоката, която той даде на Франция, продължава да ни води и днес", заяви президентът Еманюел Макрон в реч в памет на своя предшественик, произнесена скоро след смъртта му.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони отдаде почит на покойния френски президент в писмо до в. "Джорнале", предаде Франс прес. "Той имаше рядко срещана интелигентност", заяви Берлускони, като разказва как двамата са изпълнявали заедно песента на Шарл Трене "Douce France", като италианският премиер пеел, а Жискар д'Естен свирел на пиано. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1093 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини