Хелга Шмид е новият генерален секретар на ОССЕ

Високопоставен дипломат от ЕС - германката Хелга Шмид, бе назначена днес за генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ДПА.

Министрите на външните работи на 57-те страни членки на ОССЕ назначиха Шмид и още трима висши служители с консенсус по време на онлайн среща, съобщиха дипломатически източници от Виена. Кайрат Абдрахманов (Казахстан) е новият върховен комисар за националните малцинства, Мария Тереза Рибейру (Португалия) - представител за свободата на медиите, a Матео Мекачи (Италия) - директор на Бюрото за демократичните институции и човешките права, предаде БТА.

Лавров не смята, че въпросът за прекратяването на огъня в Нагорни Карабах е бил решен без участието на САЩ

Шмид, главен секретар на Европейската служба за външна дейност, е известна най-вече като един от главните преговарящи, уредили ядрената сделка от 2015 г. между Иран и световните сили, отбелязва ДПА. Постът генерален секретар на ОССЕ и други висши позиции бяха вакантни от юли, след като Азербайджан, Таджикистан и Турция се противопоставиха на удължаването на мандатите на надзорните органи на ОССЕ за свободата на медиите и демокрацията, припомня ДПА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет