В Чехия отварят магазините и баровете

  • 03 декември 2020 17:40

  • 1122
  • 1
В Чехия отварят магазините и баровете
© Getty Images (архив)

Чешките власти разрешиха днес отново да бъдат отворени магазините, моловете, ресторантите, баровете и хотелите, като по този начин разхлабиха някои от най-строгите мерки, въведени с цел ограничаване на рязкото увеличение на случаите на зараза с коронавируса. Разхлабването на мерките ще позволи завръщане към относително нормален живот в Чехия в навечерието на празниците на края на годината, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Всички съседни на Чехия страни, включително Германия, остават под различни форми на карантина. Европейският съюз предупреди вчера своите страни-членки да не бързат с вдигането на ограниченията, свързани с контрола на инфекцията, за да предотвратят следколедния ръст на новозаразените и починалите от COVID-19.

Чешките власти вдигнаха също нощния полицейски час, забраната за употреба на алкохол на обществени места и забраната за работа на търговските обекти в неделя.

Чехия обсъжда смекчаване на ограниченията срещу коронавируса

Но разрешението за подновяване на икономическата дейност е обвързано с определени условия. Ресторантите могат да обслужват само до четирима клиенти на маса в часовете между 6.00 ч. и 22.00 ч. и да работят само на 50% от капацитета си. Магазините и моловете трябва да ограничат броя клиенти до един на 15 квадратни метра площ.

Фитнес залите също подновиха работа, наред със зоологическите градини, парковете, музеите, галериите, библиотеките, обществените басейни и казината. Особено търсене има към услугите на фризьорските салони.

Концертните зали, театрите и кината обаче остават затворени. Някои жители на чешката столица се радват на всяко връщане към обществения живот, но други смятат, че облекчаването на мерките идва прекалено рано, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1122 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ставри

2020.12.03 | 19:44

1
М'че те не празнуваха победа над вируса през началото на лятото на един мост бре

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини