ЕК дава България на съд заради качеството на въздуха

Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, защото нашата страна не е осигурила цялостно изпълнение на решението на Европейския съд от 5 април 2017 година.

Със съдебното решение тогава бе установено, че България не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство за качеството на атмосферния въздух. В страната постоянно не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били предприети подходящи мерки за съкращаване на времето на превишаванията, се посочва в съобщението на комисията.

София, колко още ще търпиш да те тровят?

Искът може да доведе до налагането на глоби за времето от първото съдебно решение и за времето от второто решение до осигуряването на цялостно изпълнение на изискванията, уточнява ЕК. За да изпълни решението, от българската страна се очакваше да приеме и приложи мерки.

Представените от нашата страна данни за 2015-2019 г. потвърждават, че установеното от съда постоянно неспазване продължава, се отбелязва в съобщението.
Повече от три години след решението България все още не е осигурила спазване на определените по европейските правила пределно допустими стойности във всички зони за следене на качеството на въздуха. Постигнатите досега резултати са незадоволителни, тъй като България все още не е започнала действително да прилага мерки по места, с които да се осигури спазването на пределно допустимите стойности. България е съобщила, че повечето мерки се подготвят или предстои да влязат в сила през 2024 година.

Отново мръсен въздух в София

В България се наблюдават някои от най-големите превишения в ЕС на годишните и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ10, с произтичащите от това опасности за здравето. Особено големи са превишенията при дневните пределно допустими стойности - те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от разрешеното съгласно правилата, пояснява комисията.

Коментари

 1. 2020.12.03 | 15:33
  Аааах Кремиковци, как мечтая за теб и за Икарусите от градския транспорт. Не е ли да си вдишвал чернилките по спирките от Икарусите, значи никога не си бил Софиянец и винаги ще си останеш ревящ СЕЛЯНИН.
 2. 2020.12.03 | 14:35
  Ами, то като продължаваме да се топлим с дърва и въглища и гуми, няма как да сме с добър въздух.
  1. 2020.12.03 | 15:32
   Вместо лумпените 4 месеца да протестират на центъра да бяха отишли да протестират за цените на тока . Поне щеше да има полза. Да ама неможе БКП дасе закача Румен овчаров го осъдиха само условно за кражба на 12 милиона от енергетиката
  2. 2020.12.03 | 15:16
   я дай ти някакво по добро решение ? аз няма да се отоплявам на дърва или въглища ОК ? ама правителството ще му осигури ли ТЕРМО ПОМПА на геотермална ЕКОЛОГИЧНА ЧУСТА ЕНЕРГИЯ а ?????
 3. 2020.12.03 | 14:38
  Голям праз. Глобите ще се плащат от хазната, шкафчето ще остане непокътнато.
 4. 2020.12.03 | 14:24
  Хем ще го дишаме, хем ще плащаме, прекрасен живот. Видим въздух, гарантиран от ПП ГРОБ.
 5. 2020.12.03 | 14:23
  Как да няма мерки,ТИКВАТА постоянно обикаля с джипката да размества въздуха бе.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет