Чехия с филиал на посолството си в Ерусалим

  • 03 декември 2020 11:11

  • 224
  • 0
Чехия с филиал на посолството си в Ерусалим
© Pixabay

Чешката република възнамерява да отвори в Ерусалим филиал на израелското си посолство, което се намира в Тел Авив, предаде ДПА. Новината съобщи външният министър Томаш Петържичек след телефонен разговор с израелския си колега Габи Ашкенази, предаде БТА.
 

Новият офис ще бъде открит през първата половина на идната година и ще бъде оглавен от дипломат, се казва в съобщението на външното министерство в Прага. В момента Чехия освен посолството си в Тел Авив има и трима почетни консули в Ерусалим, Ейлат и Хайфа.

Преди две години в Ерусалим бе открит Чешки дом - национален културен институт. Чешкият президент Милош Земан отдавна настоява за цялостно преместване на дипломатическата мисия на своята страна в Ерусалим.

Израел преведе над 1 милиард долара на Палестина

Бъдещият статут на Ерусалим е една от главните конфликтни точки в близкоизточния конфликт. Израел нарича Ерусалим своя "вечна и неделима столица". Палестинците също отстояват позицията, че Източен Ерусалим е тяхна столица.

Позицията на Европейския съюз е за двудържавно решение - чрез създаване и на палестинска държава с Ерусалим като столица и на двете държави - като единствен начин за гарантиране на траен мир и стабилност в региона.

Последвайте канала на

Novini.bg
224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини