Бивш министър на Гърция за българите: Шовинисти! Още живеят в Коминтерна

Посланиците на ЕС вчера отново не успяха да постигнат договор за решение за започване на преговори с Република Северна Македония. България продължава да настоява нейните искания, свързани с историята, да бъдат включени в текста, което не се приема от другите членки на ЕС, пише македонският вестник "Курир". Консултациите продължават в опит да се постигне консенсус до министерския Съвет на 8 декември и да се деблокира ситуацията, която държи като заложник не само евроинтеграцията на Македония, а и целия регион, пише още вестникът.

Скопие продължава да гледа с оптимизъм, че ще се намери решение с България, признава, че времето до срещата е кратко, но се надява до последния момент на позитивно решение, информира БТА.

Около 100 души протестираха срещу "продажбата" на македонската история и идентичност на България

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей обаче не е оптимист, че преговорните рамки за Република Северна Македония и Албания ще бъдат приети и двете страни ще започнат преговори за членство в ЕС тази година, пише вестник "Нова Македония".

Според Вархей шансовете да се намери решение за започване на преговори със Скопие и Тирана са малки, макар ЕК и германското председателство на ЕС все още да работят със страните членки. Еврокомисарят посочи, че регионалното сътрудничество и добросъседските отношения са ключове за напредъка към ЕС и направи оценката, че има още много да се работи по вътрешните реформи, регионалното сътрудничество и укрепването на икономиките.

Сръбски историк: България може да заплаши и нас

Вестникът цитира и статия на бившия гръцки външен министър от радикалната левица Сириза Никос Кодзиас за "Независимата балканска информационна агенция", под заглавие "Позицията на българския шовинизъм в македонския въпрос създава сериозен проблем", в която пише за българското вето, критикува позициите на София и тези на част от гръцката десница. Кодзиас смята, че е създаден сериозен проблем в региона поради "шовинистичното откопаване на македонския въпрос от радикалните националисти от България". Според него "българските шовинисти живеят във времето и пространството и в ерата на Комунистическия интернационал".

Коментари

 1. 2020.12.05 | 05:57
  " Последният комунист на планетата ще умре на таз земя Минке". Та май гръка е прав.
  1. 2020.12.05 | 17:37
   Типична гръцка реакция. Реакция на манипулатори и крадци на нашата тракийско- българска история. Но какво друго да очакваме от тези, които неотдавна с измама взеха огромни кррдити от Европа, които не върнаха и трябваше европейците да ги спасяват за тези 300 милиарда евро. Такива хора не може да са прави.
 2. 2020.12.03 | 15:15
  Чудя се само, защо Верхай слага под един знаменател Албания и Северна Македония. Защо Албания се явява като заложник на Северна Македония, и какво общо има това с България?
 3. 2020.12.03 | 13:05
  министър от радикалната левица Сириза Никос Кодзиас ПЛЮЕ БЪЛГАРИТЕ ЧЕ ЖИВЕЕЛИ В КОМИНТЕРНА ХАХАХАХА, ХАХАХАХАХА БЪЛГАРИТЕ НЕ СА В КОМИНТЕРНА НО ТОЗИ Е
  1. 2020.12.03 | 13:41
   Тез византийци винаги са се прегръщали със сръбчетата за наша сметка..Ама Ердоганоглу нещо басма не им цепи и само това е правилния подход към тях...
 4. 2020.12.03 | 11:14
  А заради кои шовинисти се преименува от Македония на Северна Македония?
  1. 2020.12.03 | 11:27
   Въпрос точно на място!!! БРАВО!!!
  2. 2020.12.03 | 11:26
   Тоя мазен византиец що не си завре тъпата чутура където слънце не огрява ?!? Да не си отвориме устата, че Северна Гърция всъщност е Беломорска България !!!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет