Постоянните представители в ЕС приеха нов режим на санкции за нарушаване на човешки права

Постоянните представители на страните членки на ЕС приеха нов механизъм за наказване на нарушения на човешки права по света чрез санкции на физически лица независимо от яхната националност или местонахождение, предаде Ройтерс, позовавайки се на двама дипломати.

Новият санкционен режим е подобен на приетия в САЩ Закон "Магнитски" от 2012 година. Сергей Магнитски беше руски правозащитен адвокат, арестуван през 2008 г., след като заяви, че руски официални лица са замесени в широкомащабни данъчни измами. Той почина в затвор в Москва през 2009 година.

Новият санкционен режим, който ще бъде официално одобрен от външните министри на ЕС в понеделник, позволява на ЕС бързо да налага санкции на конкретни физически лица навсякъде по света, да замразява активите им и да им забранява влизане на своя територия.

Новият режим не заменя вече съществуващи санкционни режими, някои от които вече наказват нарушения на човешки права в Сирия, Беларус и Венецуела, но дава на ЕС нов инструмент за съгласуване със САЩ на наказателни мерки за нарушения на човешки права.

ЕС се надява също, че новият санкционен режим ще подобри борбата му в защита на човешките права в страни като Китай, Русия, Иран, Мианма и Саудитска Арабия.

Засега не е ясно колко широко ще се използва този нов режим на санкции от правителствата на ЕС, които трябва да предлагат имена на индивиди за санкциониране. Не се очаква такива имена да бъдат предложени още в понеделник, казаха дипломатическите източници.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет