В Нидерландия влезе в сила закон за задължително носене на маски заради коронавируса

Закон за задължително носене на маски с цел ограничаване на разпространението на коронавируса влезе в сила днес в Нидерландия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18480

От 13 октомври в страната действа "частична карантина". Днес се очаква властите да оповестят седмични данни, които ще покажат, че заразяванията остават на почти същото ниво като през предишния седемдневен период, завършил на 24 ноември, през който бяха регистрирани 36 931 случая.

Изискването за носене на маски в обществените сгради, включително училищата, супермаркетите и ресторантите, ще бъде в сила първоначално за три месеца. На нарушителите могат да се налагат глоби до 95 евро.

Мярката бележи промяна в политиката на правителството. От март до септември властите не препоръчваха използването на маски на обществени места, освен в градския транспорт, след съвет от Националния институт по здравеопазване.

Правителството на Нидерландия представи план за ваксиниране на населението срещу COVID-19

Но на 30 септември правителството промени тактиката и реши "силно да препоръча" използването на маски на обществени места, където се събират много хора.

За приемането на мярката беше необходимо парламентът да одобри специален закон, с който да бъдат преодолени конституционните гаранции за личните свободи.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18480

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет