ЕК очерта следващите стъпки до пристигането на ваксината срещу COVID-19

  • 01 декември 2020 14:07

  • 462
  • 0
ЕК очерта следващите стъпки до пристигането на ваксината срещу COVID-19
© Pixabay

Европейската агенция по лекарствата оценява данните за ваксините срещу COVID-19, произведени от "Пфайзър" и "Модерна", и засега не може да се посочи кога ще излезе със становище. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Той поясни, че ако ваксините бъдат оценени положително, ЕК ще трябва да даде одобрение за допускане на препаратите до пазара в ЕС. Преди комисията да се произнесе, държавите от ЕС трябва също да одобрят достъпа до ваксините, уточни говорителят след въпроси на пресконференция.

По неговите думи, за да може ЕК да се произнесе положително, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред държавите от ЕС (55 на сто от страните, представляващи 65 на сто от европейското население). Говорителят добави, че комисията е готова да даде пазарен достъп броени дни след положителното становище на лекарствената агенция.

"Пфайзер" и "Бионтех" кандидатстваха за одобрение на ваксината им от ЕС

Комисията ще действа в случая по спешна процедура, заяви говорителят. Той допълни, че ЕК е готова да осигури на държавите от ЕС помощ за преноса и съхранението на ваксините. По неговите думи, след като лекарствената агенция и ЕК дадат разрешение, доставката на ваксините ще бъде договаряна пряко между държавите и производителите. Говорителят призова да не се смесват въпросите за осигуряване на ваксините и спекулациите с борсовата стойност на фармацевтичните дружества след съобщенията за успешна ваксина. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини