Дали Борис Джонсън ще приеме европейските условия за Брекзит?

  • 01 декември 2020 10:42

  • 1723
  • 0
 Дали Борис Джонсън ще приеме европейските условия за Брекзит?
© Getty (архив)

Париж призова Лондон да води реални преговори, пише френският в. "Фигаро", като подчертава, че Франция не би приела някакво по-лошо споразумение между Лондон и Европейския съюз.

Вече остават само няколко дни за сключване на споразумение за свободна търговия, което да влезе в сила на 1 януари след изтичането на преходния период на 31 декември.

"Брекзит без споразумение е далеч по-вероятен, отколкото някой е готов да признае, въпреки че както британските депутати, така и финансовите пазари са убедени, че такова споразумение ще бъде сключено", пише британският в. "Дейли телеграф".

"Но заявената от Франция твърда позиция показва погрешна преценка за пространството за маневри, с което може би разполага премиерът Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, когато въпросите засягат британския суверенитет", предупреждава изданието.

Джонсън ще постигне споразумение с ЕС, независимо дали тази седмица, следващата, или в последната секунда преди крайния срок на 31 декември, уверява британският в. "Гардиън".

Лондон и ЕС възобновиха преговорите по споразумение за периода след Брекзит

Въпреки всички недостатъци на това правителство, то не се е побъркало. То няма да унищожи автомобилната индустрия, селското стопанство, финансовата и риболовната индустрия. Няма да прекъсне връзките с Европа в областта на сигурността и полицейското сътрудничество. Не иска и поява на граница в Ирландия, нарушаваща споразумението от Разпети петък, нито хладни отношения с новия американски президент, нито обтегнати отношения с най-близките си съседи и търговски партньори.

"Така че, колкото и да блъфира, за да прикрие неудобната истина, Джонсън ще подпише споразумение, което отговаря на европейските стандарти в редица области. Но това ще е предателство към поддръжниците на Брекзит", предупреждава изданието.

Дошъл е моментът, когато британският премиер ще трябва да приеме, че Брекзит без споразумение ще бъде катастрофален и да наруши всичките си прекрасни, но нереалистични обещания.

Поддръжниците на Найджъл Фараж и поддръжниците на твърдата линия искат Лондон да затръшне врата при излизането си от ЕС.

Но за правителството на Джонсън това е моментът на истината. И правителството ще бъде принудено да подпише споразумение с ЕС, защото всяка сделка ще размени прекрасните обещания за суверенитета за нещо много по-осезаемо - например липсата на голямо мито върху британското говеждо.

Последвайте канала на

1723 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини