Папа Франциск анулира традиционна предколедна церемония

  • 30 ноември 2020 18:58

  • 401
  • 0
 Папа Франциск анулира традиционна предколедна церемония
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март анулира традиционната церемония, с която в Рим започва сезонът на коледните празници. Церемонията трябваше да се състои на 8 декември на Испанските стъпала в столицата. Тя беше отменена заради коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Обикновено на събитието папата поднася венец от цветя в подножието на 12-метровата колона, на която се извисява статуята на Мадоната и благославя от разстояние друг венец, който се окачва на едната ръка на статуята от пожарникари с помощта на стълба. Церемонията се провежда на празника на непорочното зачатие от 1953 г. Сега тя се отменя, за да се избегне всякакъв риск от зараза с коронавируса, който може да възникне при събирането на много хора на едно място.

Обикновено на церемонията присъстват хиляди хора, за да видят папата и да се помолят с него. Вместо традиционната проява сега ще има частна религиозна служба, в която съдбата на Рим, на неговите жители и на всички болни по света се поверява в ръцете на Мадоната.

Светият престол вече съобщи, че достъпът до всички традиционни коледни папски прояви, в това число и благословията му "Урби ет Орби" ("Към града и към света") ще бъдат ограничени заради коронавирусната криза. Само ограничен брой хора ще бъдат допуснати в базиликата "Свети Петър" за папската литургия на Бъдни вечер и за коледните дневни меси.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини