Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали, включително първия афроамериканец

  • 28 ноември 2020 18:23

  • 546
  • 3
Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали, включително първия афроамериканец
© Pixabay

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ръкоположи днес 13 нови кардинали, включително първи афроамериканец на високия сан, предаде Асошиейтед прес.
Церемонията бе силно белязана от пандемията от коронавирус - двама от кардиналите си останаха у дома, останалите се отказаха от обичайните за подобен случай празненства, а базиликата "Свети Петър" бе на практика празна.


Присъстващите кардинали носеха маски по време на службата и бяха настанени в отделни столове, поставени на разстояние един от друг. Папата както обикновено беше без маска, но като цяло поддържаше дистанция от останалите присъстващи.

Церемонията, наречена консистория, е седмата в понтификата на Франциск и отново отрази усилията на папата аржентинец да назначава кардинали от места, където такива досега не е имало, или духовници, на чиято служба иска да отдаде почит. За първи път например свои кардинали имат Бруней и Руанда.

Девет от новоназначените кардинали са на възраст под 80 години и могат да участват в конклав за избор на нов папа.
Досегашният архиепископ на Вашингтон, окръг Колумбия, Уилтън Грегъри стана първият кардинал афроамериканец. Преди церемонията той каза пред АП, че назначението му е признание за чернокожите католици в САЩ, за наследството на вяра и преданост, което те представляват.

Друго назначение, символично за стремежа към социална справедливост, е това на пенсионирания архиепископ на Чиапас, Мексико, Фелипе Арисменди Ескивел, който защитава правата на коренното население на Мексико и застана начело на усилията Библията и литургийните текстове да бъдат преведени на местните езици.
Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март посети Чиапас през 2016 г. и отдавна се бори за правата на коренното население.

Новите кардинали и останалите лица, пристигнали в Рим за церемонията, трябваше да останат под карантина 10 дни според изискванията на Ватикана в папския хотел, където ястията им се носеха по стаите. Контактът им с външния свят се извършваше чрез платформата "Зуум", а новите червени роби бяха доставени лично от прочутите шивачи на Рим.

Обикновено консисториите са придружени от множество празненства, като многобройните присъстващи с дни участват в приеми, литургии и вечери, посветени на новите кардинали и техните приятели.
Вместо обичайните хиляди гости обаче тази година в "Свети Петър" бяха допуснати само по 10 гости за всеки кардинал.

Последвайте канала на

Novini.bg
546 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
честито,

2020.11.28 | 19:41

1
дано и те не са педофили...
Кардинал

2020.11.28 | 23:06

3
Няма, всичко е под контрол

2020.11.28 | 22:08

2
Ге.йовете и педо.филите се увеличават във Ватикана. Само дето сега са по-цветни.

Добави коментар

Водещи новини