Британски търговци се позовават на Магна харта като аргумент да не затварят обектите си заради коронавируса

Някои британски търговци, противници на наложените заради пандемията ограничения, се позоваха на Магна харта като аргумент да не затварят бизнесите си. Полицията обаче не беше на същото мнение, съобщи Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18904

Великата харта на свободите е основополагащ за британската демокрация документ, подписан на 15 юни 1215 г. от английския крал Джон Безземни под натиска на разбунтували се барони, искащи да ограничат кралския произвол.

Опирайки се на този известен исторически текст, фризьорка в населено място близо до северния английски град Брадфорд стана героиня сред противниците на затварянето в социалните мрежи. Тя има глоби в размер на 17 000 британски лири (около 19 000 евро), защото е оставила отворен салона си, въпреки влязлата в сила в началото на ноември наредба всички фризьорски салони в Англия да спрат работа.

Шинейд Куин публикува редовно в "Инстаграм" кадри от конфронтациите си с представителите на местната власт и на полицията. "Не приемам никаква глоба", казва тя на полицай в неотдавна публикувано видео. "Не нарушавам закона. Управлявам фирмата си по силата на Общото право", британската юридическа система, базирана на прецеденти, добавя тя.

В друга публикация Куин цитира член 61 на Великата харта на свободите в защита на "правото да се противопоставим на закона, ако чувстваме, че сме управлявани по несправедлив начин".

Борис Джонсън не изключи възможността от затваряне за Нова година

Местните власти възприемат поведението на коафьорката за "егоистично и безотговорно" през този период, в който цяла Англия търпи ограничения.

Великобритания е страната с най-много починали с COVID-19 в Европа - 57 000.

Куин не е единствена в каузата си. Студио за татуировки в Бристол и игрална зала за деца в Ливърпул също използват Магна харта като аргумент да останат отворени.

Във всеки случаи силите на реда не приемат аргументите им и им налага глоби. Те изтъкват, че меродавен е сегашният закон, а не този отпреди 800 години. "Магна харта не е познавала COVID-19", обяснява полицай във видео, заснето в игралната зала в Ливърпул.

 
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18904

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.11.28 | 08:38
    Защо не затворят някоя телевизия?
  2. 2020.11.27 | 21:00
    Всички като нея!!!! Да действаме преди ваксините да дойдат!!!!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет