Австрия не се произнася категорично по въпроса за началото на ски сезона

По въпроса дали австрийският ски сезон ще бъде открит тази година или районите ще приемат туристи от средата на януари, както настояват Италия, Франция и Германия, австрийската министърка на туризма Елизабет Кьостингер не даде конкретен отговор в интервю по телевизията.

"Кога ще отворим зависи от броя на заразените, Австрия ще вземе самостоятелно решение, без да се съобразява с призивите на другите държави", заяви тя, цитирана от БТА.

Открит остава въпросът кога ще стане това. Големи са очакванията на министърката за намаляване броя на заразените вследствие строгия локдаун и от предстоящото масово тестване на населението. Ако числата го допускат, нищо не спира "вниимателното отваряне", а що се отнася до концепциите за сигурност, според Кьостингер туристическият бранш е подготвен отлично.

За ски лифтовете ще се прилагат концепции, подобнии на концепциите в обществения транспорт, а заведенията за хранене имат опит, натрупан през лятото. Важно за опазване здравето на туристите е да останат затворени дискотеките и баровете, където най-бързо се разпространява заразата.

Висока смъртност в Австрия по време на втората вълна на COVID-19

Очаква се решението да бъде взето през следващите седмици, тъй като стартирането на хотелите изисква около 14 дни и ако решението се забави, няма да е възмоожно хотелите и пистите да посрещнат туристи преди Коледа. И федералният канцлер Себастиан Курц е на мнение, че стремежът за постигане на международно споразумение за начало на скисезона е "прекален". Държавите по различен начин решават какви мерки за разхлабване на ограниченията да бъдат взети, включително и в спорта. Курц сравнява пързалянето по пистата с поединично тичане на открито и пътуването в лифта с пътуване в транспорта. Независимо от все още липсващото решение повечето провинции се подготвят за начало на скисезона в средата на декември, базирайки се на разработени концепции и мерки за сигурност. Залцбург и Щирия са провинциите, където голямата част от туристите са австрийци, за разлика от Тирол и Форарлберг, които разчитат на гости от чужбина. Така че възниква въпросът дали изобщо да бъде откриван зимният сезон там, където няма да дойдат скиори от други държави, изтъкват икономисти.

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се продължава опитите си за постигане на координирано решение. "Трябва да продължаваме усилията за европейско решение по въпроса за възможността да затворим европейските скирайони", е заявила Меркел в Бундестага, цитирана от медийни информации тук.

За съжаление не е много вероятно това да ни се отдаде лесно, като се чуят австрийските изявления, но си заслужава да опитаме още веднъж, коментира канцлерката.

По-категорична е реториката на баварския министър-председател Маркус Зьодер, който не желае да забрани радостта от ски спорта, но добавя, че позицията на Австрия създава проблеми. Затова той апелира населението на Бавария да не ходи на скиваканция тази зима, като допълва, че този вид туризъм е в разрез с всички усилия на хората да се пребоорят с вируса. Бавария взима предпазни мерки срещу отварянето на скирайоните в Австрия. Вчера е въведена задължителна карантина за всички, които отиват за един ден до Австрия, например за да карат ски.

"Туристическите еднодневни излети за каране на ски или други занимания в свободното време са източници на риск, който може да бъде избегнат", се казва в обосновката на решението.

Австрия представи имунизационната си стратегия срещу COVID-19

След апела на италианския премиер Джузепе Конте за затваряне на европейските скирайони по време на Коледните празници и протеста на северните провинции, които очакват скитуристи, скирайоните предлагат да се затвори границата, с което да бъде предотвратено пътуването на италиаански скиори в съседни страни. И усилията на френския президент Манюел Макрон са в посока съгласуване на старта на скисезона със съседните държави. Във Франция пистите ще заработят най-рано през януари, след като бъде понижен брооят на заразените.

Министър-председателят Жан Кастекс уточни, че скилифтовете няма да работят, но хотелите в скикурортите могат да отворят врати и приемат гости, които да се разхождат на чист планински въздух. Ресторантите и баровете ще останат затворени. Европейската комисия не желае да се намесва в дебата. Комисарката по здравеопазване Стела Кириакидис е отказала да забрани карането на ски по време на коледната ваканция, като се е обосновала с факта, че не съществува формула, валидна за всички държави, тъй като във всяка страна ситуацията е специфична, отбелязват австрийските медии.

Представителят на Европейската комисия в Австрия Мартин Залмайр също заяви, че ЕС няма да се намеси в дебата за продължителността на скисезона. ЕС няма такава компетентност и няма да забранява нищо, допълни Зелмайр.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет