В Норвегия удължават мерките до средата на декември

Норвегия трябва да запази въведените неотдавна нови противоепидемични мерки и ще се нуждае от още поне три седмици, за да провери дали те могат да бъдат премахнати, съобщи премиерът Ерна Сулберг, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18768

"Има светлина в края на тунела. Трябва да се държим", каза тя на пресконференция и добави, че властите може да предложат ваксини на уязвимите групи в началото на следващата година, ако до края на настоящата европейските здравни власти одобрят такива. Норвегия не членува в ЕС, но тя ще получи достъп до закупените от Евросъюза ваксини благодарение на Швеция, която членува в Общността и която ще купи по-голямо количество, отколкото й е нужно, за да продаде от него на съседката си.

Обявената епидемична обстановка се удължава до 31 януари 2021 г.

Към вчерашния ден заболеваемостта за 14-дневен период в Норвегия беше 105,9 на 100 000 жители, което я нарежда на четвърто място сред страните с най-ниска заболеваемост в Европа, а пред нея са само Финландия, Исландия и Ирландия, показват данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

В Норвегия обаче има разлики между отделните региони, поради което властите са обезпокоени от положението в Осло и други големи градове. На 6 ноември столицата затвори кината, театрите, фитнес залите и басейните, а баровете и ресторантите повече нямат право да сервират алкохол, което накара много от тях напълно да затворят. През последните две седмици броят на новите случаи на заразяване в Осло остава устойчив. В национален план репродуктивният коефициент на вируса падна до 1 след 5 ноември, след като между 26 октомври и тази дата той беше 1,4.

Сулберг заяви, че макар и да има някои положителни признаци, не сега е времето да се премахват рестрикциите, които включват носене на маски, ограничаване на събиранията на обществени места до 20 души и карантиниране на пристигащите от чужбина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18768

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет