Хелзинки затваря гимназиите и забранява обществени събития заради скок в заразените с COVID-19

  • 24 ноември 2020 14:45

  • 440
  • 0
Хелзинки затваря гимназиите и забранява обществени събития заради скок в заразените с COVID-19
© gettyimages

Финландската столица, до голяма степен пощадена досега от пандемията от COVID-19, ще въведе нови много строги ограничителни мерки заради скок в случаите на зараза, съобщи днес кметът на града, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Гимназиите, библиотеките и плувните басейни в Хелзинки ще бъдат затворени, а обществените събития - напълно забранени заради тревожната ситуация, заяви кметът Ян Вапаавуори на пресконференция.

Финландия забранява събиранията на повече от 20 души в района на Хелзинки

Предлагаме да се използват всички мерки, които общината може да разпореди, каза Вапаавуори, като уточни, че здравните служби и тези за проследяване на случаите на зараза може да бъдат претоварени. Кметът каза, че датата, от която ще влязат в сила новите мерки, и други подробности ще бъдат оповестени в края на седмицата.

Вапаавуори посочи, че поредица от случаи на зараза в домове за стари хора и приюти за бездомници през последните дни са доказали необходимостта от по-строги мерки. Кметът изрази и съжаление, че "твърде много хора" са пренебрегвали здравните препоръки.

Досега общината препоръчваше само ограничаване на частните събирания на закрито и носенето на маски в определени ситуации. Всички ограничения върху ресторантите и баровете и тези, свързани със свободата на придвижване ще бъдат определяни от централното правителство.

Министър-председателката Сана Марин предупреди вчера, че може да бъде обявено ново извънредно положение, ако настоящите мерки не са ефективни. Това би позволило ново затваряне на района на Хелзинки, както беше март и април. Юха Туоминен - ръководител на здравните власти в столичния регион, посочи, че е налице твърде силно увеличаване на случаите на зараза с COVID-19.

През последната седмица са били потвърдени 1533 нови случаи, при 992 през предходната. Степента на заразяване във Финландия продължава да е най-ниска в ЕС, с 69 нови случаи на 100 000 души, регистрирани през последните две седмици. В началото на ноември имаше около 40 случаи на 100 000 души. В момента обаче този процент е значително по-висок в столицата и околния регион, със 155,8 нови случаи на 100 000 души население.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини