ЕС подготвя икономически санкции срещу Беларус

  • 19 ноември 2020 16:40

  • 355
  • 1
ЕС подготвя икономически санкции срещу Беларус
© Getty Images/Guliver

ЕС се подготвя да разшири санкциите срещу Беларус заради погазването на протестите срещу оспорваното преизбиране на (президента) Александър Лукашенко. Това съобщи днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде БТА.

Той уточни, че това е било поискано от повечето европейски страни. По неговите думи се предвижда ЕС да въведе санкции за организации и дружества от Беларус. Борел добави, че по много въпроси отношенията между ЕС и Минск ще бъдат понижени от политическо на техническо равнище.

Върховният представител заяви, че властите в Минск отказват да разговарят с ЕС и не предприемат никаква положителна стъпка в последните месеци. Той поясни, че санкциите предвиждат забрани за пътуване и запор на имущество.

От август досега ЕС на два пъти наложи санкции срещу граждани на Беларус, включително на Лукашенко. Борел днес съобщи, че е предал на европейските правителства предложение за преразглеждане на отношенията с Минск.

Протестите в Беларус продължават вече 100 дни въпреки полицейските репресии

Той допълни, че Съветът на ЕС ще разисква отново през декември отношенията със САЩ. По неговите думи днес въпросът е бил обсъден, но предстои обособяването на общ европейски подход за задълбочаване на сътрудничеството със съюзниците от САЩ. Надявам се на общ подход, не очаквам да говорим с един глас, но да казваме едно и също, поясни Борел. 

Последвайте канала на

Novini.bg
355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.19 | 19:06

1
ЕС.да работи в посока,да чисти Европа от африканизиране и ислямизиране,и застрашителното криминализиране ,а да не гледа чистата и подредена и сокоина държава Беларус.!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини