Хиляди словаци протестираха в Братислава срещу COVID-мерките

  • 18 ноември 2020 07:13

  • 858
  • 2
Хиляди словаци протестираха в Братислава срещу COVID-мерките
© Getty Images/Guliver (архив)

Хиляди словаци протестираха снощи в словашката столица Братислава по призив на крайнодясна партия срещу наложените заради коронавируса ограничения, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Демонстрантите пренебрегнаха забраната за събиране на до шест души, предаде БТА.

В Словакия започна масово тестване за коронавирус

"Спрете тероризма на Ковид! Ние искаме свобода!", се четеше на един от плакатите на протестиращите. Други пък призоваваха за оставката на премиера Игор Матович. Повечето демонстранти не носеха маски, както се изисква при излизане навън в цялата страна.

Getty Images/Guliver 

"Не искам правителството да ми казва какво трябва да правя", заяви 54-годишният шофьор на такси Ярослав, който участваше в протестите. "Носете маски, тествайте се, останете си у дома - те не правят нищо друго освен да ни дават заповеди. Ние не сме животни", допълва той.

Когато протестиращите се приближиха към правителствените учреждения, полицията използва сълзотворен газ срещу тях.

Пред демонстрантите Мариан Котлеба, депутат от опозицията и председател на крайнодясната партия "Народна партия-Наша Словакия" заяви: "Матович е вирус", визирайки премиера.

В телевизионно обръщение пък президентът Зузана Чапутова заяви, че Словакия подобно на други страни преживява една ситуация, която я принуждава да ограничава временно правата и свободите на всички, за да съхрани други важни ценности, по-специално живота и здравето.

Преди десетина дни Словакия навлезе във втори етап на тестване за коронавируса на национален ниво, след като първа вълна от тестове показа 1 процент от заразени на 3,6 милиона тествани.

Словакия обяви извънредно положение за 45 дни. След това правителството въведе и полицейски час.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
858 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Д-Р Ох боли

2020.11.18 | 09:21

1
тъп балкански манталитет

2020.11.18 | 10:47

2
Да, ама те не са с балкански манталитет! И във Франция, Германия, Испания, Великобритания и САЩ ли са с балкански манталитет! Добре е, освен Нова, БТВ и Новини.бг, да гледате и четете и други източници на информация!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини