ЕНП: Дискриминацията на източноевропейците е неприемлива

  • 26 април 2012 14:57

  • 696
  • 0
ЕНП: Дискриминацията на източноевропейците е неприемлива
© gettyimages

Ръководителите на националните делегации от 10-те държави от Централна и Източна Европа в Групата на ЕНП (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения) изпратиха днес отворено писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

В документа евродепутатите от Групата на ЕНП изказват дълбока загриженост по повод зачестилите дискриминационни действия срещу граждани от Централна и Източна Европа и призовават Комисията да се изправи срещу подобни актове, съобщи пресслужбата на на Групата на ЕНП в ЕП. Подписалите писмото припомниха лансирането на горещата интернет линия от холандската Партия на свободата, създадена срещу граждани от Източна Европа, както и създаването на подобен сайт от белгийската фламандска крайнодясна партия Vlaams Belang, насочен срещу всички имигранти. Евродепутатите от Групата на ЕНП изразяват загриженост и от неотдавнашното решение на Швейцария отново да въведе временно разрешителен режим за работниците, идващи от осемте източноевропейски страни,
които се присъединиха към ЕС през 2004.

Десетте ръководители на делегации от Централна и Източна Европа в Групата на ЕНП осъждат силно тези тенденции. "Ние смятаме, че тези дискриминационни действия противоречат на основни европейски ценности, като човешкото достойнство, свободата, равенството, върховенството на закона и зачитането на човешките права. Такива неприемливи мерки превръщат гражданите от Централна и Източна Европа в европейски граждани от втора ръка и по този начин унищожават самата основа на Съюза - равенството между гражданите на ЕС ", се посочва в писмото. "Ние не можем да приемем каквато и да е форма на дискриминация в рамките или извън Европейския съюз.
Дискриминационните мерки създават опасен прецедент и могат да насърчат екстремистки политически сили. Това може да доведе до опасни последствия като засилване на ксенофобията, екстремизма и крайнодесни движения и може да създаде дълбоко разделение между европейските нации, които да отслабят Европейския съюз като цяло, се изтъква в писмото. Ръководителите на националните делегации от 10-те страни призовават председателя на ЕК Жозе БарозуЖозе Барозу Жозе Барозу - португалски политик, председател на Европейската комисия. Роден на 23 март 1956 г. в да се опълчи решително срещу тези и подобни дискриминационни акции. "Призоваваме Ви да се изправите срещу двойните стандарти, да използвате цялата си власт, за да окажете натиск на всички движения, политически сили и дори държави да преустановят тези неприемливи действия".

Групата на ЕНП е най-голямата политическа група в Европейския парламент с 271 депутати и 3 наблюдатели от Хърватия.

Последвайте канала на

БТА
696 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини