Учени следят COVID-19 в отпадните води

  • 12 ноември 2020 20:06

  • 1538
  • 0
Учени следят COVID-19 в отпадните води
© pixabay

Учени в Италия взимат проби от отпадъчни води от десетки пречиствателни станции и я изследват с надежда да установят бъдещия ход на пандемията, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Целта им е да създадат система, която да предупреждава една седмица предварително за темпа, с който новият коронавирус се разпространява сред населението. Това би позволило на местните власти да преценят дали се очаква пик и да им даде достатъчно време да подсилят болниците и медицинския персонал на първа линия.

Проби от отпадни води в Париж сочат - коронавирусът още не е отмит

Проби сега се взимат веднъж или два пъти седмично, като обхватът на проекта се разширява. Те се изпращат за изследване в столична лаборатория. "Анализът ни дава незабавно картина на епидемиологичното състояние на специфична популация в даден град" - каза Алесандро Терачани. И допълни: "Има пряка връзка между количеството на вируса и населението и е лесно да бъде направен статистически анализ колко вирус има сред дадена популация."

Италианският Национален здравен институт започна проекта "Сари" през юли, за да наблюдава вируса Sars-Cov-2 чрез отпадъчните води. Подобни проекти има в Нидерландия, Израел, Испания, САЩ. Италия регистрира 37 938 нови случая на коронавирус през последното денонощие, заяви днес здравното министерство, цитирано от Ройтерс. Днешният брой е по-голям от заразяванията вчера, които бяха 32 961.

Министерството също така съобщи за още 636 починали от COVID-19. Това е най-големият брой смъртни случаи за един ден от 6 април. Вчера починалите бяха 623. От началото на пандемията Италия е регистрирала 1,066 милиона инфекции и 43 589 смъртни случая.

По данни на здравните власти през последния ден са направени 234 672 теста за коронавирус, а предишния - 225 640. Най-тежко засегната от заразата остава северната област Ломбардия, където днес бяха отчетени 9291 нови случая, а вчера - 8180.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини