Европейският парламент критикува системата за ипотечни кредити в България

  • 10 ноември 2020 13:43

  • 1025
  • 3
Европейският парламент критикува системата за ипотечни кредити в България
© Pixabay

Системата за ипотечни кредити в България се характеризира с правна сложност при договарянето, събирането на дълговете и изчерпването на националните средства за правна защита. До това заключение стигна делегация на Европейския парламент след посещението си у нас през февруари, съобщава БНР.

Делегацията бе сформирана след множество получени петиции за неравноправни клаузи в договорите за ипотечни кредити.

Делегатите определят системата като "непрозрачна и много сложна". Те отчитат липсата на гаранции за пълна защита на потребителите при събирането на дълговете, подвеждащо поведение на частни банки като неинформиране за потенциални рискове и подвеждащи клаузи в договорите, недостатъчен надзор и санкциониране на частните съдебни изпълнители, труден достъп до безплатна правна помощ за потребителите.

Евродепутатката от Зелените/Европейски свободен Алианс Татяна Жданока определи по време на днешния дебат в комисията по петиции като особено незадоволително посещението на делегацията в БНБ.

Ръст на ипотечни кредити у нас, все повече хора искат да си купят жилище

Според нея евродепутатите не са усетили никаква воля от страна на институцията положението да се коригира: "Акцентираме върху препоръките си към Българската народна банка. Тя би трябвало да е обезпокоена от това, че частните банки нямат ясни правила за отпускането на кредити, които да гарантират защитата на потребителите според европейското право".

Евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков определи доклада като обективен и изрази надежда, че той ще повлияе в правилната насока: "Лично говорих с Асоциацията на банките. От Асоциацията ми обещаха да поправят тези странни, неразбираеми за нормалните хора условия, които съществуват в договорите".

Последвайте канала на

Novini.bg
1025 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.11.10 | 18:09

3
evro pederasceta tazi sisteja e takava zashtoto e zadaljena da plashta komisionni na ciganskiat premjier i slugite mu I vas ako vi zadaljavat da plashtate komisionni I vie ste pravite taka.

2020.11.10 | 14:48

2
Да...сетили се, дошли видяли хапнали-пийнали дейност отчели, и са отишли. Дали нещо ще се промени....ами, нямало воля. Значи няма.

2020.11.10 | 14:29

1
Кучето си лае,кервана на Мафията и банковия картел си върви.МенТа Стоянова отдавна е взела пари от банките за лобизъм и да прокарва интересите на банковото лоби за унищожаване и ограбване на народа.Всичко минава през банките с хиляди такси и грабеж....който е УЗАКОНЕН.Няма мърдане

Добави коментар

Водещи новини